Плес "црвених ђавола"

Прва лига Србије се и у неколико претходних сезона одликовала добрим фудбалом, тако је и у новој, која је почела пре три седмице. Међу онима које љубитељи овог спорта убрајају у ред фаворита за пласман у елитну дивизију, свакако је крагујевачки Раднички 1923 /на насловној страни/, кога с клупе води Александар Линта. После 15-годишњег играчког стажа на Исланду, одлучио је да се врати у Србију и окуша у тренерским водама. Обављао је функцију помоћног тренера у Вождовцу и Војводини, као и у љубљанској Олимпији, где је након смене Илије Столице преузео руковођење првим тимом. Био је у стручном штабу и ФК Иртиш из Казахстана, а са `црвеним ђаволима` са Лепенице жели на јави да одсања сан, да екипу Радничког 1923 врати где јој је одавно место, у Линг Лонг Супер лигу Србије. Данас разговарамо с директором Крагујевчана Николом Фржовићем, младим али већ искусним спортским радником, будући да је већ обављао улогу генералног секретара клуба малог фудбала Економац. Причаћемо о одиграним мечевима с новајлијама из Панчева из Лесковца, најавити и утакмицу с још једним старим-новим чланом ове дивизије, Слогом из Краљева, која се игра у понедељак на стадиону `Чика Дача`.

Кад смо већ код Крагујевца и Радничког, снажно је ових дана ођекнула вест о појачању рукометашица, дрес новог суперлигаша обукла је Милијана Стошић, репрезентативка Србије. Пивотмен у екипи, Милијана има сјајну перспективу, тек јој је 19 година, али се очекује да - у тандему с Бјелаковом- представља ударни тандем екипе у елитној дивизији. Стошићева је почела да тренира рукомет са 11 година у Миленијуму, који је тада био апсолутни хит, потом је играла за Вождовац, Раднички с Црвеног крста,, Јуниор, прошле сезоне и за француски Брест, у коме је показала своје играчке квалитете. Идеална прилика да се упознамо са појачањем клуба који с великим амбицијама улази у ново друштво.  

Фебруара прошле године представили смо екипу кошаркашког клуба Победник, који је акценат у раду ставио на производњу бисера овог спорта, неких нових клинаца који ће пунити дворане, као и њихове опште и здравствене културе. Ова спортска дружина има генерације кадета, пионира, млађих пионира и почетника. У жељи да видимо како им `иде посао`, пронашли смо их на дивном, зеленом Златибору, у хладу четинара, где шездесетак малишана пуни батерије за нову сезону, у разним старосним категоријама. Њихов рад надгледају докторка  Александра Милутиновић и тренери Дејан Шуковић, Дејан Јевтовић, Драган Шуковић, Петар Димитријевић И Марко Жигић. Девојчице и дечаци говориће за наш програм о току припрема и својим амбицијама, док ће нам један од тренера, Драган Шуковић, испричати на чему се посебно ради с младим нараштајима и како их очувати да једног дана заиста постану позната имена у овом атрактивном спорту.

За фудбалере ТСЦ-а из Бачке Тополе већ дуго не може да се каже да су само пријатно изненађење, већ клуб који је својим радом, инфраструктуром, улагањима, али и офанзивном, ефикасном, игром лепом за око, показао да је један сасвим озбиљан спортски колектив. Из дана у дан стижу признања за све што су показали на спортском пољу и ван њега. Пре неки дан су , први пут у историји клуба, изашли на међународну сцену и у Молдавији савладали домаћина, екипу Петрокуба, у првом колу квалификација за Лигу Европе. Сутра тим кога с клупе предводи Золтан Сабо има нови испит, оно што је извесно- играчи ТСЦ-а неће се штедети, сигурно ће пружити више него снажан отпор лидеру на табели Црвеној звезди на стадиону `Рајко Митић`, у једном од два дербија Линг Лонг Супер лиге. Саболч Палађи, генерални директор клуба, иначе некадашњи фудбалски интернационалац, наш је саговорник у овом издању породичног магазина Радио Београда 1.

 

Ђоковић, Џон Изнер и Васек Посписил поднели су оставке на функције које су до сада вршили у Асоцијацији играча АTP. Њих тројица имају намеру да оснују сопствену асоцијацију играча, преноси "Њујорк тајмс". Оно што је много важније за нас-Новак вечерас од 19 часова игра финале Синсинати мастерса, ривал с друге стране мреже биће му Милош Раонић. Надамо се да је његова екипа успела бар мало да ублажи несносне болове које први рекет света има већ неколико дана, па је током два меча у САД тражио и добио лекарску помоћ. Како год, уз најлепше жеље, надамо се пехару и новој радости из Србије, а после тога следи нови тениски фестивал, US Open. Новакове игре у Америци за наш програм коментарише тениски експерт, дугогодишњи селектор наше репрезентације Радмило Арменулић.  

Прорадила су, лагано, позоришта и биоскопи, ускоро ће бити спорта и у затвореним дворанама, снимају се филмови, па су најзад прорадили и тонски студији, у којима се `крчкају` будући хитови домаће музичке сцене. У прошлој емисији емитовали смо неколико новитета, ево и данас једног. Специфичним музичким изразом, естетиком и звучном и визуелном, Ана Станић освојила је срца солидног броја поклоника, који је помно прате и радују се сваком њеном новом издању. Овога пута стиже нам њен нови сингл под називом `Моје`, нема сумње да ће навијачи некадашње солисткиње `Моби Дика` бити задовољни. Већ давно је изградила препознатљив звук, без уступака комерцијалним ефектима, први пут ћемо чути данас њену нову песму и Анине планове за период који долази, у случају да нас коначно поштеди злослутни вирус.  

Причамо, поред спорта, и о бројним дешавањима из света културе, јавног и уметничког живота. О изложби Јишкина Шиљана у уметничком здању у Херцеговачкој улици у Београду, затим о четвртом међународном бијеналу графике у Дому културе у Чачку, о Модерној музичкој радионици чији полазници ће у септембру моћи бесплатно да похађају часове. У Зрењанину- вечерас је концерт `Истанбул Трија`, најављују изложбу `Православље`, у Културном центру.  Региструјемо и 65. сазив уметника у колонији Ечка. `Овог лета идем на море`- назив је изложбе ликовног уметника Стојана Миланова, назване по некадшњем хиту групе `Горди`. Тринаести фестивал документарног филма `Белдокс` одржава се од 3.до 10. септембра у главном граду. Почео је и књижевни фестивал `Крокодил`, у Вршцу се обележава 100 година од рођења Федерика Фелинија, у Салону код Порте, а `Exit Life Stream` на програму је од 3. до 6. септембра у Новом Саду. Радио Београд је медијски покровитељ традиционалне бициклистичке `Трке кроз Србију`, коју ћемо пратити на нашим програмима од 31. августа до 3. септембра. Очекује се учешће око 150 бициклиста из 30 светских земаља. Као и прошле године, прва станица је Јахорина, одакле крећу двоточкаши и повезују туристичку регију, која има огроман потенцијал на глобалном нивоу.


Састав `И Плеј` већерас ће се, после разумљиве паузе, вечерас концертно представити публици у башти земунског клуба `Фест`. У галерији `Сингидунум` у току је изложба Николе Замуровића, а у Малој сали галерије Народног музеја у Врању изкожба мозаика Петра Вујошевића. Прошле суботе премијерно је изведена прва онлајн опера за децу `Чаробна фрула`, о њој нам прича кореограф Александар Илић. У уметничкој галерији `Стара капетанија` прекјуче је отворена изложба турског уметника Саита Топрака. У Галерији савремене уметности у Пожаревцу посетиоци могу да виде изложбу фоторепортера Анђелка Васиљевића, под називом `Портрети са интервјуа- Од лица до лица`, слике су претходно објављиване у дневном листу `Политика`. Чућемо и писца Владимира Пиштала, у поводу престижне награде `Меша Селимовић`, затим Владимира Чеха, аутора изложбе `Рат и хумор 1914-1918`у Зрењанину, као и Душана Јовића, глумца Народног позоришта у Сомбору, везано за нову сезону. Стартују и у Дому омладине Београда, синоћ је одржан први концерт испред  `Зидића` , остале активности најављује Милица Шеварлић. У Студентском културном центру у току је, и потрајаће до 11. септембра, изложба Савремени српски илустратори књига за децу, чија је ауторка Сенка Влаховић.  

У Линг лонг Супер лиги Србије данас се игра пет утакмица, а у Првој лиги- три. Причаћемо о њима, али и учинку наших екипа на међународној сцени. За разлику од ТСЦ-а, који одавно није изненађење, Звезда и Партизан нису блистали, далеко од тога, али су ипак обезбедили пласман у наредну рунду европских купова, што је добро и за њих и за српски фудбал. Причаћемо и о Новаку Ђоковићу и његовом повратку на терен, турнирима на америчком тлу, о одбојци и другим спортовима који су актуелни овог викенда. Све то, дабоме, зачињено старим добрим хитовима, али и новитетима са домаћих и светских топ-листа. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда, Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се