Колико ће корона утицати на наталитет?

До почетка школске године остала је још једна седмица. Школе су добиле препоруке и директиве Министарства просвете. Колико успевају да их прилагоде својим условима? Да ли су спремне за почетак нове, веома специфичне наставне године? Саговорник: директор основне школе „Никола Тесла“ Станислав Стевуљевић.

Сваке школске године, мањи је број ђака првака. Према статистичким подацима, годишње изгубимо град од приближно 35.000 становника, просек деце је испод двоје по брачном пару. Колико ће неизвесност због корона вируса довести до одлагања рађања и можемо ли по окончању епидемије, очекивати нову бејби бум генерацију? Како да зауставимо негативан природни прираштај? Анализира демограф Владимир Никитовић.

Првобитне страхове, бриге, стрепње, па и стрес, изазване пандемијом, заменила је нова нормалност, која, такође, носи  одређене психолошке непријатности. Како их се ослободити и на који начин се опустити уз помоћ фракталног цртања? Шта нам говоре наши цртежи, боје и облици које повлачимо оловком? Питања су за арт терапеута Ивану Вукајловић.

У Удружењу за културу и уметност „Адлигат" основан је Легат Наташе и Љубише Ршумовића. У њему су се нашле књиге из Ршумове библиотеке, писаће машине којима је деценијама исписивао најлепше стихове за децу, боксерске рукавице, карате појасеви. Шта још, открива Виктор Лазић, покретач идеје о оснивању тог легата.

Пролеће и дане ванредног стања, Крушевљани су искористили, прикупљајући играчке и присечајући се игара свог детињства. Тако је настала јединствена изложба „Више од игре - Дечје игре некад и сад", чији су главни експонати кликери, праћке, Барбике, хула-хоп, ролшуе, жмурке, шуге, између две ватре. Изложба ће бити отворена ове седмице у Кући Симића крушевачког Народног музеја. О њој, ауторка Зорана Драшковић-Ковачевић.

Аутор и водитељ: Тања Зељковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи