Епидемиолошка ситуација је боља, али је неопходан опрез

Епидемиолошка ситуација у Србији је повољнија него у јулу, али и даље треба бити опрезан, изјавио је за Радио Београд епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Он је подсетио како се у мају мислило да смо при крају епидемије, а да је потом у јуну и јулу веома повећан број новооболелих. Тиодоровић очекује да ће у Србији до краја августа бити знатно мање нових случајева вируса корона, уколико грађани наставе да поштују прописане мере.

Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије и Институт за реуматологију излазе из ковид система, док ће се пријем пацијената у Арени наставити, рекао је за РТС министар здравља Златибор Лончар. После састанка са директорима ковид болница, он је објаснио да те две болнице више немају заражене пацијенте захваљујући одговорном понашању грађана. Реално је очекивати да следећи из ковид система изађе Институт Бањица, крајем овог или почетком следећег месеца, навео је Лончар. Према његовим речима, у наредне две недеље настојаће се да се здравствени радници одморе.

Антиковид крвном плазмом у Србији до сада је лечено више од 200 пацијената, а прикупљено је више од хиљаду 100 јединица плазме, изјавила је специјалиста трансфузиологије на Институту за трансфузију крви Милица Јовичић. Она је оценила да су ефекти лечења антиковид плазмом добри. Наводи да су прикупљене знатне количине плазме, али да се не сме стати. Јовичићева је додала да се владином пројекту „Донирај плазму да би победио ковид' одазвало више од две хиљаде давалаца.

Грчка је продужила забрану уласка држављанима трећих земаља, у које спада и Србија, до 31-ог августа, преносе медији. У грчком Министарству спољних послова кажу да немају информације о новој мери продужења забране за држављане Србије, али не искључују ту опцију.

Руски министар здравља Михаил Мурашко сматра да су критике појединих страних стручњака на рачун руске вакцине против Ковида-19 неосноване и да је њихово мишљење чињенично неутемељено. Руски фонд за директне инвестиције саопштио је да је Русија већ примила наруџбине из 20 земаља за око милијарду доза нове вакцине.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је споразум између федералне владе и америчке биотехничке компаније о производњи и испоруци 100 милиона доза потенцијалне вакцине против Ковида 19. Како преноси Глас Америке компанија Модерна почеће да производи вакцину док су клиничка испитивања у току. Трамп је недавно изјавио да је оптимистичан око тога да би вакцина за вирус корона могла бити спремна до председничких избора почетком новембра.

Поводом Међународног Дана младих, министар за рад Зоран Ђорђевић поручио је да су они будућност Србије и да је приоритет владе систематско улагање у унапређење њиховог положаја. Ђорђевић је подсетио да је донета стратегија ради стварања привредног и друштвеног амбијента којим ће се успорити одлазак радно способног становништва, ојачати везе са дијаспором и подстаћи повратак наших држављана из иностранства.

У Лисабону вечерас почиње завршни турнир фудбалске Лиге шампиона. У првој утакмици  четвртфинала у 21 сат састаће се Аталанта и Пари Сен Жермен.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести  Тина Амић и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи