Епидемиолошка ситуација се благо поправља

Епидемиолози оцењују да  излазимо из неповољне ситуације, али да су мере превенције и даље обавезне. Највише заражених корона вирусом и даље је у Београду, а пацијенти су збринути и у Штарк арени, која је сада највећа привремена болница. Кардиолог Предраг Богдановић изјавио је за Ер-Те-Ес да се у Арени тренутно налазе 32 пацијента који су у стабилном стању. Очекује да тај објекат остане у ковид систему, јер може да прими и пацијенте са тежом клиничком сликом.

У свету је вирусом корона инфицирано 19 милиона људи, а преминуло је више од 711 хиљада. Најтежа ситуација је и даље у Сједињеним Америчким Државама. У Француској је пријављено највише заражених у последња 2 месеца, док у Шпанији има највише оболелих од јуна, када је почело ублажавање рестриктивних мера. Немачка је пријавила више од 1000 новозаражених, први пут после три месеца. У Индији су у последња 24 сата забележена рекордна 904 смртна случајаодпоследица ковида 19. Аустралија затвара државне границе како би се сузбило ширење вируса.

У Новом Граду одржан је парастос за Србе убијене у хрватској војној акцији Олуја и обележено 25 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине. На "Мосту спаса" запаљене су свеће и спуштен је венац у реку Уну. У насељу Сводна код Новог Града, где је хрватска авијација гађала избегличку колону, служен је помен и положени су венци код спомен крста.

Комеморација жртвама Олује одржана је и у Уздољу, у организацији Већа српске националне мањине општине Бискупија. Председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац поручио је да ће и наредних дана на ширем подручју Книна и Далмације бити одржаване комеморације у знак сећања на жртве злочина и у циљу помирења Хрвата и Срба. Поручио је да злочине треба осудити, а починиоце казнити.

Спасиоци у Бејруту још трагају за особама које су нестале после низа експлозија у лучком делу либанске престонице. Процењује се да је до сада настрадало најмање 135 особа, а повређено око 5 хиљада. Без крова над главом је остало око 300 хиљада људи, а штета се процењује од 3 до 5 милијарди долара. Експлозија је створила кратер пречника скоро 124 метра, показује Си-Ен-Ен-ова анализа сателитских снимака.

У Хирошими је обележена је 75-тогодишњица првог напада атомском бомбом на свету, када је убијено око 140 хиљада људи. Присуствовали су само преживели и њихове породице, као и премијер Јапана Шинзо Абе. Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи позвао је земље да одбаце "себични национализам" и уједине се у борби против свих претњи.

Обележава се Дан рудара, којих у нашој земљи има око 29 хиљада. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упутио је честитку свим рударима на Космету, руководству и запосленима у Комбинату "Трепча", као и рударима у осталим деловима Србије, уз поруку да ће држава предано радити да рударима у јужној покрајини осигура боље услове рада, веће зараде и пристојан живот. Због богатих налазишта руда и минерала, највеће стране, али и домаће рударске компаније заинтересоване су да инвестирају у Србији.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.
Уредници вести Марица Сердар и Реља Трајковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара