У Београду и Бањалуци помени жртвама хрватске акције Олуја

"Србија цени мир, хоће сарадњу и помирење, али не пристаје на понижење и ћутање, поручио је председник Александар Вучић са церемоније у Сремској Рачи. Симболично, на пола моста, сусрет председника и премијерке Србије са званичницима Републике Српске. На мосту је откривена спомен-плоча и изведен уметнички програм, у знак сећања на страдање у "Олуји". А помен жртвама акције "Олуја" данас је служен у Цркви светог Марка у Београду. Према подацима Веритаса, током Олује из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком о току дијалога Београда и Приштине, посебно о несталим и интерно расељеним лицима, као и о економији. Двојица саговорника сагласила су се да би било од суштинске важности да буду примењени и претходно постигнути споразуми, посебно они који се тичу Заједнице српских општина. Било је речи и о актуелним питањима српско-руских односа и билатералне сарадње, нарочито о реализацији конкретних договора и заједничких пројеката.

У Бејруту се и даље трага за несталима после јучерашње разорне експлозије, у којој је погинуло више од 100 људи, а повређено више од 4 хиљаде. У лучким складиштима експлодирало је око 2 хиљаде 7 стотина тона заплењеног амонијум нитрата, највероватније због непоштовања безбедносних процедура. Амбасадор Србије у Либану Емир Елфић потврдио је за наш програм да наших држављана нема међу страдалима и повређенима. У земљи је проглашена  тродневна жалост. Помоћ су понудили високи званичници великог броја држава. Председник Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа либанском колеги и истакао да је наша земља спремна, да, ако је потребно и у оквиру својих могућности, пружи помоћ у отклањању последица разарања главног града Либана.

Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон, изјавио је да се смањује број људи који могу да пренесу корона вирус, као и број оболелих у ковид болницама. Он је за РТС рекао да то значи да се поступно излази из врло неповољне ситуације, али да је она далеко од стабилне, нарочито у Београду и другим великим градовима. То, каже, не доказује да вирус слаби, већ да се људи придржавају мера, те је опрезност и даље неопходна. Што се тиче почетка школске године, наводи да је Кризни штаб добио од Министарства просвете моделе наставе, који су посебни за основну и за средњу школу.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Марица Сердар.

Продуцент Срђан Манојловић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи