Почели експертски разговори у Бриселу

У Бриселу су почели разговори о нормализацији односа са Приштином на експертском нивоу. У току су билатерални састанци делегација Београда и Приштине са посредницима Европске уније, а потом ће уследити и трилатерални разговори о економским односима и расељеним лицима. Очекује се да се састанци експерата заврше око 16 часова. Србији, што се тиче Косова и Метохије предстоје тешки дани, рекао је у обраћању јавности преседник Републике Александар Вучић.

Говорећи о економској ситуацији у земљи у условима епидемије корона вируса, председник је навео да ће привредни раст Србије за други квартал ове године бити, како је рекао, један од најбољих, не само на европском нивоу, већ и на светској равни. Према његовим речима, у Србији је тренутно активно више од 61 хиљаду градилишта, а данас се доноси одлука о пројекту ауто-пута "Вожд Карађорђе".

У Нишу је отворена нова лабораторија за тестирање узорака на корона вирус "Ватрено око". Реч је о донацији кинеске Владе и у њој ће моћи да се обради хиљаду узорака дневно. Први узорци биће обрађени у току сутрашњег дана. Премијерка Ана Брнабић је на отварању рекла да је Србија, од марта до данас, повећала капацитете за тестирање 20 пута. Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо честитала је свима што је у веома кратком року у Нишу изграђена потпуно нова лабораторија  и поручича да је то пример заједничке борбе Кине и Србије против Ковида-19. Нови подаци о броју заражених у Србији, биће саопштени на конференцији за новинаре у Палати Србија коју преносимо у оквиру Нововсти дана.

Од данас је могуће да грађани бесплатно аутоматски добију обавештење о завршеном резултату ПЦР теста путем СМС поруке или имејла, саопштила је Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Србије. Претходно је Портал еУправа обавештавао да су резултати теста готови после пријаве за нотификацију. Резултате теста грађани ће и даље моћи да погледају на Порталу е-здравље.гов.рс.

Влада Србије усвојиће на данашњој седници правни оквир који се односи на други пакет помоћи за привреду. Сви привредници, који су већ користили мере и на њих имају право, биће аутоматски пријављени. Право на помоћ имају и фирме основане после 15. марта, које прошли пут нису имале ту могућност.  Укупна, нова помоћ привреди и грађанима, ако се рачунају и мораторијуми на отплату кредита износи више од пола милијарди евра.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена јеловац и Владимир Михајловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи