Преломни тренутак, неопходно поштовање превентивних мера

Смањује се број заражених у Србији, али епидемиолози упозоравају да је сада преломни тренутак. Више него икада, морају се поштовати превентивне мере.

Члан Кризног штаба и епидемиолог др Предраг Кон рекао је за РТС да је Београд темпирана бомба и да ће то остати до краја пандемије. Кон каже да је дошло до заравњења криве другог пика и да почиње да се спушта.

"Спушта се већ пуне две недеље, али то је толико мало, да ми не бисмо смели ни да говоримо као спуштање. Последњих недељу дана то се види, али је још увек јако, јако споро", нагласио је др Кон.

Истакао је да нема дилеме да људи носе маске, али да и даље постоји одређен проценат људи који апсолутно не прихвата никакве мере.

"Немамо другог излаза него да сами сузбијемо вирус", нагласио је др Предраг Кон.

Београд није упознат с тим да ће сутра у Бриселу делегацијама Приштине и Београда бити уручен нацрт свеобухватног споразума, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и додао како је уверен да ће, уколико таквог предлога буде, председник Александар Вучић одговорити у складу са државним и националним интересима. "Вечерње новости" су објавиле, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда, која ће сутра разговарати са европским изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција, бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од Србије. Дачић је за РТС рекао да је веома чудно да се сада говори о нацрту неког документа, јер Вучић неће ићи у Брисел, и додао да би такав документ служио за додатни притисак на председника Србије. Навео је да српска стана није обавештена да ће сутра на дневном реду у Бриселу бити неки документ, већ да су то техничка питања, попут питања расељених лица и економије.

Амбасадори земља чланица Европске уније одлучили су у Бриселу да не врате Србију на листу земља којима је дозвољено путовање у Унију. Како сазнаје Тањуг, на новој ажурираној листи нема ни било које државе са Западног Балкана. Одлуку амбасадора писаном процедуром треба па потврде земље чланице, а затим и званично усвоји Савет Европске уније 1. августа. Према сазнањима Тањуга, током августа неће бити заседања амбасадора Уније, а листа ће бити ажурирана по хитном поступку само у случају "драстичне промене епидемиолошке ситуације" у некој од земаља.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво