Стабилизован однос броја примљених и отпуштених пацијената

Србија наставља борбу са вирусом корона. Стабилизован је однос између броја примљених пацијената у болнице и оних који се отпуштају, поручују лекари и упозоравају да је наставак поштовања мера сада императив. Нови подаци биће саопштени на прес конференцији Кризног штаба, коју ћемо преносити у оквиру Новости дана.

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да грађани морају у сваком тренутку да се понашају као да свако од њих може да се зарази и пренесе заразу другима. Јанковић је за РТС рекао да огромна већина људи поштује превентивне мере, али да мањина која се не придржава може погоршати
епидемију. Указао је да вирус корона код једног броја људи може оставити теже последице у виду ожиљака, фиброзе плућа, а последице се могу јавити и код пацијената који су имали лакшу клиничку слику. Нагласио је да велика већина оболелих не осећа никакве последице.

Нема листа чекања на Институту за онкологију и радиологију у Београду. Директорка Института Даница Грујичић рекла је за РТС да се поштују термини хемиотерапије, која ради "130 одсто", а да у радиотерапији предност имају они који имају најагресивније туморе. Поновила је да је ношење маске тренутно највећа заштита од вируса корона, као и лична
хигијена и поштовање свих превентивних мера.

Санитарна инспекција у Новом Саду поднела је 15 прекршајних пријава против одговорних лица која се нису придржавала против епидемијских мера, а највећи део односио се на неношење маски у затвореном простору и непоштовање физичке дистанце. Ванредним надзором контролисано је 40 објеката - међу којима је највише било ресторана кафића, тржних центара и продавница.

Поводом најаве из Приштине да ће наставити лобирање за чланство у међународним организацијама, председник Александар Вучић је изјавио да ће Србија сачекати да види први такав покушај, а потом ће, како је навео, „уколико их не умире њихови ментори" наставити са акцијом повлачења признања. Упозорио је да ће Београд бити петоструко успешнији у акцији повлачења признања такозване косовске независности. Вучић је Албанцима поручио да не потцењују српске безбедносне службе и да не мисле како ће нешто постићи подизањем тензија на југу централне Србије.

У свету је Ковид - 19 потврђен код више од 16 милиона и 230 000 људи, а умрло је око 649 000. Највећи пораст заражених је у Сједињеним Државама, Бразилу, Индији и Јужној Африци. У Бразилу четврти дан заредом има више од 50 000 новооболелих.

Републички хидрометеоролошки завод и данас упозорава на велику количину падавина у централном, источном и југоисточном делу земље. Очекује се више од 20 милилитара кише за кратак временски период. На снази је наранџасти метеоаларм за Поморавље, Источну, Југоисточну Србију и Шумадију.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.

Уредник вести: Тина Амић и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи