У Србији се и даље повећава број оболелих од вируса корона

Отварају се нове ковид-болнице. Прихватилиште за децу и Прихватилиште за одрасла и стара лица у Београду поново су у превентивној петнаестодневној изолацији. Од сутра је у читавој земљи забрањено окупљање више од 10 људи, а маске су обавезне у затвореном простору и на отвореном ако је дистанца мања од метар и по.

По броју новооболелих, на првом месту су и даље Београд и Нови Сад. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић упозорио је још једном да је здравствени систем Србије преоптерећен. Покрајински премијер Игор Мировић каже да је у последњих недељу дана у Војводини дошло до наглог пораста броја пацијената с тешком клиничком сликом. Та слика је још тежа ако се посматрају последња 24 сата, каже Мировић.

У нишком клиничком центру на лечењу је 336 ковид-пацијената, од којих је 54-оро у тешком стању. На лечењу су и две труднице. Помоћник директора нишког клиничког центра доктор Радмило Јанковић каже да је једна у тешком стању, док друга није тренутно животно угрожена. Ноћ је, после три недеље, била мирнија, каже Јанковић.

Број заражених у Шапцу и даље расте. Ветеринарски институт је дуплирао капацитете израде тестова. Тренутно је 906 оболелих Шапчана, што је 18,65% позитивних у целој Србији. Због 73 оболела радника "Јазакија", Завод за јавно здравље Шабац утврдио је додатне мере заштите и уз договор са том компанијом ситуација ће се пратити. За сада није неопходно затварање фабрике, каже епидемиолог Драгана Радојичић.

После Бугарске, и Италија је одлучила да затвори границе за грађане Србије и Црне Горе. Разлог је лоша епидемиолошка ситуација у те две државе. Министар здравља Италије Роберто Сперанца је навео да се свет суочава са најтежом фазом пандемије и потребан је максималан опрез.

У свету је вирусом корона заражено више од 13 милиона 600 хиљада људи, број умрлих је премашио 580 хиљада. Опоравило се више од 8 милиона. Вирус се није значајно променио, зато су важне мере превенције, порука је Светске здравствене организације.

У Бриселу ће по подне бити настављен дијалог Београда и Приштине. У Европској унији састанак председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија оцењују као важан први корак у обнови преговора. На првом разговору две теме су најављене као кључне: нестале особе и интерно расељена лица, и економија, односно бољи проток робе, капитала и услуге.

Европски инвестициони фонд обезбедио је 10 милиона евра за кредитно финансирање око 4 хиљаде микро предузећа у Србији, саопштила је група Европске инвестиционе банке. Зајам је обезбеђен у оквиру Програма Европске уније за подршку запошљавању и социјалним иновацијама и биће одобрен под повољнијим условима од тржишних. Реализоваће се у сарадњи с новосадском Опортунити банком која је специјализована за финансирање микро и малих предузећа на српском тржишту.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредник вести Ирена Јеловац и Владимир Михајловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи