Сећање које не бледи

Владимир Батез и Дејан Брђовић су били велики пријатељи. Некада су делили собу, док су играли одбојку у Црвеној звезди и док су бранили боје Југославије на Олимпијским играма у Атланти. Освојили су много медаља и њихова имена су златним словима исписана у историји српског спорта. Били су нераздвојни до 2015. када је са непуних 50 година прерано преминуо Брђовић. А да се његово име памти и даље, између осталих побринуо се и Владимир Батез и Брђовићева породица, ћерка Ана, син  Алекса и супруга Јелена, који су наставили да организују одбојкашки камп за талентоване одбојкаше и одбојкашице, који носи назив легендарног преминулог одбојкаша. Батез је промотер кампа, који је ове године прославио 21 годину рада, а одржава се на планини Дивчибаре.

Стонотенисерима Баната уручени су пехар и златне медаље за освојену титулу првака државе. То је седми освојени трофеј, трећи у низу, који је украсио витрине тима из Медисона, најстарије спортске дворане на Балкану. Разговарамо данас с Димитријем Левајцем, момком који је Србији омогућио учешће на Олимпијским играма- кад год и где се оне одржале- дао је заиста све од себе да поново обрадује тимске другаре, као и навијаче Баната. У међувремену, по освајању још једне титуле, прешао је у немачки Сарбрикен, професионални ранг такмичења, па ћемо чути његове утиске и наде за период који долази. Окупљање у Немачкој предвиђено је за август, надамо се да ћемо тада сви макар мало боље и лепше живети, да ће корона остати само ружна, тешка и болна успомена.

Бициклиста Александар Роман тријумфовао је на трци прве категорије Међународне бициклистичке уније, одржаној на Андревљу, на Фрушкој Гори. Члан новосадског клуба Инвиктбајк оставио је иза себе конкуренте из Србије и Босне и Херцеговине. Маунтинбајкери ће се поново окупити 26. јула на Стражилову, у оквиру Купа Србије, на још једној УЦИ трци, додуше друге категорије. Корона је умногоме утицала на распоред трка широм Европе и света, надамо се да ће мајстори на два точка моћи већ ускоро поново да се искажу на делу.

 

Српска шампионка у аматерском и профи боксу Нина Радовановић бориће се 26. септембра за ВБО титулу првакиње света у супер бантам категорији, против браниоца трона, Дине Торслунд из Данске. У овој скандинавској земљи биће одржан меч који изазива пажњу и то у Енерџи парку у граду Струер. Нина је у профикаријери имала 17 мечева и забележила 14 победа, од чега три нокаутом. У земљи, неприкосновена је у мува категорији. Последњи меч у аматерском рингу имала је на олимпијским квалификацијама у Лондону, марта месеца, када је савладала на поене Санеу Јак из Белгије. Ваљда је куцнуо час и да Торслундова доживи први пораз у профикаријери, било би лепо да то буде управо од наше Нине.  

Тако ћемо и данас, и ове суботе, у лаганом летњем ритму, ћаскати с онима који су вредни у својим дисциплинама, са неколико спортиста, али и регистровати дешавања из других области света који нас окружује. Има толико занимљивости, чак и у ова сложена времена, када планета дрхти од моћног ковид 19 непријатеља. Скрећемо пажњу једни другима како озбиљно треба да се чувамо, због себе и наших најмилијих, али истовремено желимо да то чинимо с пријатним осмесима на лицима, наши саговорници то гарантују. Уз све остале, наш саговорник је Станко Рајић, председник Београдског удружења пчелара. Испричаће нам како је у Кошутњаку отворен први, огледни азил за пчеле, у жељи да им се помогне, да се склоне са неприродних станишта, и то све у оквиру пројекта `Пчелице стваралице`.

Током четири месеца, колико смо сви скупа потенцијалне жртве вируса корона, из разумљивих и више него оправданих разлога, мењале су се и многе навике и обичаји. Уз све остало, није било време за склапање бракова, ни прописи Кризног штаба то нису омогућавали, бар не уз колективне прославе. Паузу по укидању ванредног стања много млади парови искористили су да изговоре судбоносно `да`, по општинама и црквама, и тако окрену нове странице својих живота. За поуздану информацију о броју свеже венчаних, обратили смо се компетентној особи- Марини Дражић, помоћници министра државне управе и локалне самоуправе, у влади Републике Србије. 

Потрудићемо се да пренесемо једни другима позитивне вибрације, уз ноте које су намењене сентименталним душама и рефрене за све генерације, али и прилозима чији су главни протагонисти који се и ових дана баве стварима и областима које воле. Рајко Двизац говори нам о свом хит роману `Тајни мали град`, Нено Белан о победи на 60. Сплитском фестивалу, Горица Поповић о снимању тв серије `Каљаве гум`е. Новосадска и српска публика ускоро ће добити прву представу инспирисану животом и делом једног од омиљених песника, Мирослава Антића: у Позоришту младих приведене су крају пробе комада "Кад сам био гарав", у режији Стевана Бодроже. Нови албум нишког састав `Eyot` објавиће једна америчка независна издавачка кућа, а претходиће му сингл `Heartbeat`, који ће бити представљен 19.августа. `Посади свој хлад`- назив је дивне акције невладине организације `Зелени развојни центар`. Ето прилике да обезбедите своје, бесплатне примерке садница јасена. До сада се пријавило већ више од 15 хиљада грађана Србије, али ваша лична хладовина чека и вас, довољно је да се пријавите. Више о томе зна учесник ове емисије Душан Јаковљевић. 

Овогодишњи добитник "Бешеновске повеље" је песникиња из Зрењанина Драгица Стојановић, за песму "Вера" - одлучио је жири поетског конкурса "Бешеновска приношења". Крушевачко позориште наставља са радом, а поред представа под ведрим небом на Слободишту, припрема се и дечја луткарска представа "Мачак отишао у хајдуке" , према делу Бранка Ћопића. Тадија Милетић, драматуг и редитељ, и дугогодишњи сарадник `Мадленијанума, као члан Менсе Србије, изабран је да буде један од само пет овогодишњих стипендиста Фондације `Mensa Internacional`, и то у великој конкуренцији пријава послатих из 58 земаља света. Чућемо и како протичу изложбе Париског круга, УЛУПУДС-а, Народног музеја и Културног центра у Зрењанину, како изгледају позоришне сцене на отвореном Народног позоришта у Сомбору, и много тога још. Неће изостати, као ни током протеклих 14 година, предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића.

Музичка понуда овог програма потпуно је другачија у односу на друге радио станице, баш то важи и за породични магазин Време спорта и разоноде. Избор- од златних времена домаћих шлагера и фестивала до актуелних поп и рок хитова, с тенденцијом да опусте све с обе стране радио апарата. Све било је и биће музике, бар док се ми питамо.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара