Вучић - Настављен дијалог Београда и Приштине, договорене теме за састанак у Бриселу

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да постоји могућност увођења ванредних мера, уколико се настави тенденција раста броја заражених, надајући се ипак, да до тога неће доћи. Иако је пик очекивао средином недеље, епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је могуће његово померање за крај седмице и упозорава да је здравствени систем већ пренапрегнут. Ниш је, каже, из несигурне ситуације прешао у неповољну са тенденцијом ка ванредној.

Председник Александар Вучић објавио је на Инстаграму да је на видео конференцији, у организацији Европске уније, настављен дијалог Београда и Приштине и да су договорене теме за састанак у Бриселу, најављен за четвртак 16-ти јул. Вучић је одржао билатералне консултације са шефом европске дипломатије Ђузепом Борељом и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Уочи почетка данашње конференције, Борељ је поручио да је реч о наставку процеса ради постизања коначног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине који ће одговорити на сва отворена питања. Оценио је да је такав споразум кључан за бољу будућност и безбедност читавог региона, као и за Европску унију. На видео конференцији учествовали су и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Председник Србије Александар Вучић заказао је консултације за формирање нове Владе. Како је планирано, у уторак је заказан састанак са лидером СДА Санџака Сулејманом Угљанином и после са представницима Албанске Демократске Алтернативе. У среду ће разговарати са лидером Странке правде и помирења Муамером Зукорлићем, а затим и са лидером Савеза Војвођанских Мађара Иштваном Пастором. У петак ће бити одржане консултације са лидером Српског патриотског савеза Александром Шапићем, а у понедељак 20-ог јула са шефом социјалиста - Ивицом Дачићем. За уторак су планиране консултације са предствницима СНС-а.

Навршава се 28 година од убиства 69 српских цивила и војника у четири сребреничка села- Сасе, Залазје, Биљача и Загони. За те злочине судило се Насеру Орићу. Суд Босне и Херцеговине ослободио га је кривице. Код споменика и костурнице у селу Залазје, уз поштовање епидемиолошких мера, биће служен парастос и положено цвеће. Парастос је служен и жртвама из тог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943-ће године.

Мађарска уводи строжу контролу на границама због пораста броја заражених вирусом корона у другим земљама. Уводи се црвена, жута и зелена листа земаља, у зависности од епидемиолошке ситуације у тим земљама. Србија је на жутој листи и путници ће морати на граници да прођу здравствени преглед и уколико буду позитивни на вирус, мораће у карантин. Нове мере требало би да ступе на снагу у уторак у поноћ.

Хрватска влада одлучила је да ће грађани Србије који путују у Хрватску морати да проведу две недеље у карантину или да по уласку имају негативан тест на вирус корона, не старији од 48 сати. До ове одлуке се у Хрватску могло ући са потврдом о резервацији смештаја и попуњеним здравственим обрасцем. Ограничење не важи за здравствене раднике, истраживаче, превознике и путнике у транзиту.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Ненад Селаковић и Ирена Јеловац.

Продуцент Александар Радовић.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи