Коначна одлука о увођењу полицијског часа у наредна два дана

Коначну одлуку о увођењу полицијског часа током викенда донеће Кризни штаб у наредна два дана, изјавио је министар здравља Златибор Лончар. Он није прецизирао да ли ће та мера бити уведена на територији целе Србије и истакао је да није намера да се "кажњавају" они који се придржавају свих епидемиолошких мера. Поручио је да се мере морају предузмати без обзира да ли ће се некоме свидети или не, јер је циљ да се сачувају животи.

У сукобима полиције и демонстраната током синоћњег протеста против предложених оштријих мера за сузбијање корона вируса, повређена су 43 полицајца и 17 цивила. Приведене су 24 особе, а на ВМА је збринуто 13 полицајаца и 7 грађана, потврдили су у Хитној помоћи. Директор полиције Владимир Ребић је рекао да су организатори упада у парламент Дамјан Кнежевић и посланик Срђан Ного. На конференцији за штампу Ребић је изјавио да неће поднети оставку и да је полиција деловала у крањој нужди када су им већ животи били угожени. Премијерка Ана Брнабић најоштрије је осудила, како је рекла, вандализам политичара који стоје иза насилног упада у Скупштину Србије.

Све државе у Европи требало би да сарађују, како би се што боље избориле са изазовима које доноси пандемија Ковида 19, изјавио је председник Србије Александар Вучић. На видео конференцији у којој су учествовали и премијер Мађарске Виктор Орбан и премијер Словеније Јанез Јанша, Вучић је нагласио да је најважније сачувати економију, упркос лошим прогнозама раста за предстојећи период. Орбан и Јанша су поручили да чланице Европске уније морају да превазиђу међусобне разлике и постигну консензус по најважнијим питањима.
У свету је оболело више од 11 милиона и 900 хиљада људи, преминуло више од 545 000. Неки градови у Аустралији поново уводе карантин. Упркос томе што је у Сједињеним Америчким Државама број инфицираних премашио три милиона, администрација америчког председника Доналда Трампа обавестила је Конгрес и Уједињене нације да се Сједињене Државе формално повлаче из Светске здравствене организације. Одлука ступа на снагу 6. јула следеће године.

У Вишем суду у Нишу почео је главни претрес на суђењу Нинославу Јовановићу - Малчанском берберину. На почетку би тужилаштво требало да саопшти оптужницу, а да се одбрана изјасни о њој. Суђење је због заштите права малолетног лица затворено за јавност, због чега ни Више јавно тужилаштво није саопштило детаље оптужнице, али се зна да се Јовановић терети за кривична дела за која је запрећена казна од 10 година до доживотног затвора.

Уредник емисије: Наташа Ракетић

Уредници вести: Владимир Михајловић и Тина Амић

Продуцент: Бојана Туфегџић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи