Влада Авдулаха Хотија уклонила “мере реципроцитета“

Нова приштинска влада премијера Авдулаха Хотија укинула је мере реципроцитета према централној Србији. Хоти је на седници рекао да су одлуком која ступа на снагу одмах, укинуте све препреке за наставак дијалога, а да ће, уколико дијалог нема повољан исход, "мере реципроцитета" бити враћене. Председник Александар Вучић изјавио је за ТВ Прва да је поништавање мера бивше владе у Приштини добра одлука. Каже да верује у снагу српске економије, као и у то да се мозе успоставити добар пословни однос Срба и Албанаца, од којег и једни и други могу имати велике користи.

Председник Вучић је рекао и да ћемо се чврсто и снажно борити за Косово и Метохију, али нагласио да за нашу земљу нема срећног решења за јужну покрајину. Истакао је да се не може очекивати да велике силе промене свој став о независности такозваног Косова.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је одлуку нове владе у Приштини да укине мере реципроцитета у односима са Београдом. "Брзо уклањање препрека за наставак дијалога коме посредује Унија показује јасну посвећеност Приштине да се без одлагања врати за преговарчки сто", навео је Лајчак на свом Твитер налогу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је одлука о укидању забране трговине одавно морала да буде донета, јер је велика штета свима нанета двогодишњом блокадом од стране неодговорних представника привремених институција у Приштини. Према Ђурићевим речима, јачање економске сарадње је неопходан део процеса нормализације односа Београда и Приштине, а даље јачање српске економије ојачаће и српску државну позицију.

Широм Сједнињених Америчких Држава у току су протести због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, убијеног приликом хапшења. За данас су најављене најмасовније демонстрације против расизма и полицијске бруталности, а окупљања су већ почела у неколико градова. Америцки председник Доналд Трамп, у јуцерасњем обрацању нацији, одао је пошту страдалом афроамериканцу и заложио се за једнакост свих Американаца пред законом.

Слику Уроша Предића "Косовка девојка" од данас грађани могу видети у простору Скупштине града Београда. Посетиоци ће слику, која је део колекције Музеја града Београда од 1940-те године, моћи да виде у групама уз пратњу кустоса, викендом од 10 до 16 часова, а радним данима од 17 до 19 часова.

У оквиру 28-ог кола фудбалске Суперлиге, данас су на програму следећи мечеви: у 14 часова играју Јавор и Војводина, у 16 и 30 Спартак и Партизан, од 19 сати Црвена звезда дочекује екипу Радника, док се у 21 сат састају Чукарички и Инђија.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Реља Трајковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи