Јунад чека купце

Због прекида у извозу јунетине, држава је током маја, по трећи пут, интервенисала разменом јунади за кукуруз. Државне робне резерве преузеле су око 3 хиљаде грла са више од 300 газдинстава која су на тај начин остварила цену од 2,30 евра за килограм живе ваге. Међутим, пошто извоза и даље нема, а стиже нова јунад, произвођачи се надају још једној размени.

Род трешања у Шумадији је одличан, али плодови су ситнији и мање слатки. Зато је и откуп за руско тржиште, које тражи врхунски квалитет, до сада веома слаб.

Киша која је падала протекле недеље добро је дошла свим ратарским културама, али се у појединим деловима земље и даље осећа недостатак влаге у земљишту.

У Удружењу Жита Србије процењују да ће просечан род пшенице бити 4,2 тоне по хектару, али очекују да ће се нижи приноси надокнадити кроз бољи квалитет. Багремова паша није испунила очекивања пчелара који се ових дана, због кише и ниских температура, боре и са ројењем пчела.

У емисији Недељом за село говоримо и о савременим технологијама у пољопривреди које се све више примењују и код нас. На имању Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу пре неколико дана по први пут кукуруз је запрашиван беспилотном летелицом.

Уредник и водитељ: Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара