Од понедељка тестирање на антитела на лични захтев

Ослабила је активност вируса корона у популацији и силазни тренд је приметан, али и даље морамо да будемо свесни да је корона вирус ту и да није једини вирус око нас, изјавила је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Од 1. јуна грађани могу на лични захтев да се тестирају и открију да ли имају антитела на корона вирус - каже директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, Сања Радојевић Шкодрић за РТС.

"Трудили смо се да процедура буде слична као за ПСР тест. Грађани ће моћи да то учине на истим местима као и за тестирање на ковид а то су сви домови здравља и институти за јавно здравље. Идентичан је и жиро рачун који се може наћи на сајту а цена је 1.200 динара. Та цена је непрофитабилна, односно толика је набавна цена", рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Председник Александар Вучић обишао је радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, на деоници до Старе Пазове. Рекао је да пројекти попут брзе пруге остају за будуће генерације. Вучић је, током разговора са представницима кинеског извођача радова на изградњи дела брзе пруге Београд-Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, рекао да је задовољан динамиком радова. Било би веома важно, истиче, да се поред још једне деонице на правцу ка Будимпешти, од Новог Сада до Суботице, изгради и брза пруга од Београда до Ниша, која би била за брзину до 200 километара на сат, а затим и од Ниша до Прешева, за брзину од 160 километара на сат. Председник је додао да се већ разговара о томе са кинеским компанијама и руским железницама које граде део брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада.

Широм Сједињених Америчких Држава настављени су протести због убиства 46-тогодишњег Афроамериканца, Џорџа Флојда, током недавне полицијске интервенције у Минеаполису. Осим демонстрација грађана у Минеаполису, где је од јуче распоредјена Национална гарда и уведено привремено ванредно стање са полицијским часом - хиљаде људи изашле су на улице Чикага, Лос Андјелеса, Кентакија, Атланте, Денвера, Мемфиса и Њујорка. Бела кућа је накратко била блокирана опкољена демонстрантима који су узвикивали "Нема мира без правде". Током ноћашњих протеста у Детроиту, из ватреног оружја убијен је један младић, саопштила је полиција тог америчког града.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић.

Уредник вести: Ирена Јеловац.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи