Вучић: Одлука Црне Горе политичка, Србија неће затварати своје границе

Председник Александар Вучић изјавио је да нема сумње да је одлука Црне Горе да од 1. јуна не отвори границе са Србијом политичка и истакао да Србија своју границу неће затварати. Уверен је да ће се одлука Црне Горе мењати, не зато што ће напрасно почети више да воле Србију, већ зато што ће њихови интереси то захтевати. Поручио је да ће границе Србије бити отворене, јер је то у европском духу и српском духу, духу добрих пријатељских и братских односа. У супротном би, како је истакао, кажњавали и 30 одсто Срба који живе у Црној Гори .

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић затражио је од међународних мисија на Косову и Метохији да хитно зауставе најновији талас етнички мотивисаног насиља према Србима. У саопштењу се наводи да напади у последњих неколико дана показују да су Срби на Космету у безбедносном смислу најпрогоњенија етничка група у Европи и да привремене институције самоуправе у покрајини нису у стању или не желе да самостално реше тај проблем.

Од 1-ог јуна на спортским догађајима на отвореном биће дозвољено присуство публике уз дистанцу од једног метра, као и окупљање на отвореном до хиљаду људи, одлучено је на седници Кризног штаба. Такође, од 1-ог јуна почиње на захтев грађана ЕЛИСА тестирање за откривање антитела. Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је на седници Кризног штаба којим је председавала премијерка Ана Брнабић, једногласно одлучено да се релаксирају мере у складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом.

У Србију је стигло 206 наших држављана који су због пандемије били изоловани на крузерима 2 месеца. Они су јуче пристали у Дубровник крузером британско - америчке компаније Карнивал Круз Лајнс, после 18 сати путовања аутобусима стигли у Београд.

На седници Владе Србије усвојене су квоте за студирање о трошку државе. На 7 универзитета о трошку државе школоваће се 22.245 студената. Самофинансирајућих биће више од 13.000. Проректор Универзитета у Београду Петар Булат рекао је за Први програм Радио Београда да су цене за студирање углавном на прошлогодишњем нивоу. Најавио је да ће пријаве за упис моћи да се поднесу и онлајн.

Уредник емисије: Наташа Ракетић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Продуцент: Љубинка Вујичић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи