Психолошка отпорност у кризна времена - јесмо ли од ограничених ресурса?

Колико смо психички и ментално јаки? На који начин смо се са том спознајом суочили у данима рестриктивне изолованости који су сада већ за нама? Да ли излазимо психички уморнији из те ситуације иако смо физички били мање активни и да ли и јесмо више уморни баш зато што смо принудно нагло "закочили"? Јесмо ли се потрошили или одморили? И јесу ли и најјачи међу нама постали свесни да врело њихове психичке снаге није непресушно? У наставку серије разговора са нашим угледним стучњацима, члановима Друштва психолога Србије, које је покренуло пројекат подршке "Психолози херојима" - покушаћемо да дамо одговор управо на та питања, а наш саговорник биће др Драган Жуљевић, психолог и психотерапеут, доцент на Одсеку за психологију Филозофског факултета у Новом Саду.

Претходне седмице обрадовала нас је вест да је тим научника на Хемијском факултету у Београду успео да произведе прве количине рекомбинаторног антигена новог вируса који ће бити један од главних састојака за одређивање присуства антитела на САРС-КоВ-2, што је посебно важно за производњу брзих и других тестова. Од коликог је то значаја за нашу науку, али и за економију, чућемо од проф. др Тање Ћирковић-Величковић која руководи тимом.

Упознаћемо вас и са интернет платформом  "Eco Corner" коју је покренула Привредна комора Србије као одговор на потенцијални ризик у ком су се нашли јавно здравство и комунални радници услед повећаних количина медицинског отпада током пандемије. Синиша Митровић, руководилац Сектора за циркуларну економију ПКС тврди да је кључ у едукацији, чућете зашто.

Говорићемо и о незавидном положају у ком су се нашли туристички водичи међу осталима запосленима у том сектору привреде која је најтеже погођена пандемијом, као и о Дану Африке, који се у нашој земљи од пре пар година обележава и као Дан српско-афричког пријатељства - ове године уобичајених прослава, али уз симболично отварање Музеја афричке уметности у Београду после паузе због епидемије. А иако је најављено да ове године неће бити матурских свечаности, млади у Зрењанину се, на потпуно другачији начин него раније, ипак спремају макар за традиционални матурски плес на главном тргу - најавићемо њихову жељу и наду да ће то и остварити.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи