Светски дан лекара опште праксе - и они су били на линији фронта са вирусом корона

Већ десет година се у свету, али и у нашој земљи, 19. мај обележава као Светски дан лекара опште праксе или, како их негде још називају, породичних лекара. Њихов допринос у борби са пандемијом вируса корона донекле је остао у сенци њихових колега, специјалиста инфектологије, епидемиологије и вирусологије, као и других специјалиста који су се борили за животе многих у специјализованим ковид-болницама. Зато је Светска организација опште односно породичне медицине изабрала да овогодишњи слоган њиховог дана буде "Породични лекари на линији фронта - први по позиву, последњи пре разлаза", поредећи их и на такав начин са војницима, у рату против, већ много пута поменутог, невидљивог непријатеља. Зато ћемо им и ми, на њихов дан, посветити део Јутарњег програма и тако им захвалити на доприносу.

У данашњем издању говорићемо и о континуираном порасту цена хране у малопродаји у Сједињеним Америчким Државама те су сада највише у последњих 46 година. У "Питању јутра" вас ћемо питати да ли сте сличан тренд приметили и у домаћим трговинама. Чућете више и о првом домаћем респиратору, раду Катастра по укидању ванредног стања у нашој земљи, повратку студената у домове широм Србије. А представићемо и два конкурса - за књижевну награду "Стеван Сремац" и за најбољу новинарску путописну репортажу о Србији и о Египту који је први пут расписала "Фондација Биљана Боснић-Огњеновић" у спомен на рано преминулу, младу туристичку новинарку.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ухвати дан Ухвати дан

Аутор:
Група аутора

Јутарњи програм Радио Београда 1! Ухвати дан! Ако сте помислили да је то према чувеној латинској изреци "Carpe diem" - у праву сте. [ детаљније ]