Кошаре - битка која траје

Две недеље од почетка НАТО агресије 99-те, на Велики петак, ноћу, 9.априла почео је копнени напад на Југославију. Мимо очекивања, за место удара изабрана је караула Кошаре, на висовима Проклетије. Снаге ОВК и НАТО потпомогнуте артиљеријом, два дана су непрекидно гранатирале положаје војске Југославије.

Успели су да заузму караулу и 4 квадратна километра наше територије. Даље нису могли, али битка је настављена у наредна два месеца. "Све је било као у магновењу. Будан си, јер ћеш погинути ако заспиш, а спаваш, јер не можеш остати недељама будан", забележио је један од бранилаца са Кошара.

Епилог херојске одбране био је скоро 300 рањених и страдалих, али напад ОВК и НАТО пешадије је заустављен. Копнена инвазија је спречена.

У средишту пажње, у знак поштовања према свим борцима са Кошара и годишњице почетка битке говори командант одбране Кошара пуковник Љубинко Ђурковић.

 

Уредник и водитељ је Ана Томашевић

Насловна фото: Извиђачко-диверзантска чета 72. специјалне бригаде на Кошарама

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара