Њиве не могу да чекају да прође корона

Ванредно стање због корона вируса није зауставило актуелне пољопривредне радове .У Војводини је почела сетва шећерне репе, а у пуном јеку су и припреме за сетву сунцокрета, соје и кукуруза. Међутим, на њивама су само пољопривредници до 70 година, јер је старијима забрањено на напуштају куће, односно дворишта.

Уочи почетка пролећне сетве већина пољопривредника већ је набавила репроматеријал и ђубриво. Они који то нису учинили немају разлога за бригу јер су пољопривредне апотеке добро снабдевене.

Пољопривредни произвођачи који нису поднели захтев за основне подстицаје у биљној производњи и за гориво не морају да иду у трезор јер ће им средства бити исплаћена на основу пресека стања из прошле године. У Управи за аграрна плаћања кажу да ће редовно бити исплаћивани и остали подстицаји.

Министарство пољопривреде саопштило је да су пољопривредни произвођачи, у случају примене неопходних агротехничких мера, посебно ради заштите засада од мраза, током периода забране кретања, у ноћним сатима, дужни да поднесу захтев за одобрење кретања Управи за заштиту биља. Детаљнија упутства о пријавама могу се наћи на сајту Министарства пољопривреде.

Пољопривредно стручне службе широм Србије, због угрожености корона вирусом, не раде на уобичајен начин. Директни контакти сведени су на минимум, али пољопривредници све информације које су им непоходне могу да добију телефоном или мејлом.

Грађани Србије снабдевени су свим неопходним намирницама, првенствено захваљујући пољопривредним произвођачима. Један од тих произвођача је и млади пољопривредник Александар Љубојевић из села Грабовац код Обреновца. Он и његова породица деценијама производе поврће, као и зачинско и ароматично биље којима снабдевају велике трговинске ланце.

Земљорадничка задруга Зубин Поток на Косову и Метохији постоји више од 100 година, а и данас успешно ради. Некада се бавила угоститељством и трговином, а данас откупом, прерадом и продајом воћа и поврћа, које углавном завршава у извозу. О важности задруге за пољопривреднике тог краја причао нам је њен директор Раде Утвић.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи