Акценти

Јавила нам се једна наша стална слушатељка с питањем како јој се зове унука, тачније како се правилно акцентује њено име - ЈАсмина или ЈаСМИна. Каже, слушала је нашу емисију о изговору женског имена КАлина и чула како је то једино исправан облик, па како њену унуку неки зову ЈАсмина, а неки ЈаСМИна, помислила је како је могуће да једни греше.

Кад већ помињемо старије емисије и акценте, не могу да се сетим да ли смо у некој од њих говорили о томе како се правилно акцентују месеци. Јер, на разним интернет-форумима, кад год помињу тзв. „измишљене" акценте, које су чули само на теЛЕвизији, уз наравно, теЛЕвизију, обавезно помену оне несрећене полицајце и ватрогасце у генитиву множине, АУстралију и месеце - од СЕптембра до ДЕцембра. Дакле, како стојимо с правилним акцентима у сезони јесен/зима, и да ли је ту нешто мењано, а обавештени су само спикери на радију и телевизији?

Кад кажемо да је нешто у језику „по старом", шта то тачно значи? Колико су, конкретно, стара та правила о акцентовању последња четири месеца у години? И шта ћемо са шестим и седмим месецом, са јуном и јулом, који час имају час немају додатно слово „и" у првом падежу. Јун или јуни; јул или јули?

Глумац Феђа Стојановић.

Уредник и водитељ Мирјана Блажић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво