Кикинда, "Terra" - скулптуре од земљиног путера

Слушаћете причу о јединственом Интернационалном симпозијуму скулпуре у теракоти Terra, који постоји од 1982. године и одржава се сваке године од 1. до 31. јула у Кикинди, у простору некадашње фабрике црепа – објекту индустријске архитектуре изграђеном још крајем XIX века. Када је реч о скулптури у теракоти великог формата и савременој уметности, симпозијум Терра сигурно је по томе јединствен на свету.

Сваке године у Кикинди се окупи од 5 до 8 уметника из земље и света, који остављају неколико својих радова извајаних у време трајања симпозијума, допуњавајући тако већ велику уметничку збирку која данас броји на хиљаде скулптура свих формата.

Тако се током скоро четрдесет година постојања Terre стигло и до музеја са сталном поставком у обновљеној згради некадашњег мањежа напуштене касарне у Кикинди.

Простор од више од хиљаду квадрата право је место и за оне монументално велике скулптуре, као и за малу пластику.

Ипред посетиоца простиру се редови уметничких радова у теракоти обасјани светлошћу која на њих пада кроз, такође редове великих прозора, са све четири стране. Нестварна слика...

Симпозијум Terra, Галерија и Музеј, и још, скулптуре, које су настале током времена, и красе градске просторе у Кикинди.

Скулптуре у теракоти излагане су и у пешачкој зони Београда, на Бијеналу у Венецији и, могли бисмо набрајати.

А све је почело, чућете и од нашег саговорника, Слободана Којића, оснивача симпозијума Терра, још кад је био студент. Има ова прича везе и са Етрурцима, антиком и прадавним временима. Забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара