Обећавајући почетак нове пољопривредне сезоне

Пољопривредници широм Србије протеклих дана били су врло активни на њивама, у воћњацима и повртњацима јер је почела нова производна година. Променљиве временске прилике за сада нису утицале на воћњаке, који су још у мировању. Ипак, произвођачи се плаше касних пролећних мразева, који су им претходних година наносили велику штету.

Почетак радова у малињацима у знаку је вести да је смрзнута малина на светском тржишту поскупела. Произвођачи сматрају да би било добро да се што пре утврди цена црвеног злата, а откупљивачи кажу да је рано за то.

Повртари су почели са садњом и сетвом на отвореном, а ратари припремају њиве за пролећну сетву. Највећи проблем и ове године им је, кажу, скупо гориво.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је на конкурс за субвенције за мале тракторе до сада стигло 800 захтева и да ће ускоро почети прве исплате. Најављује и нове конкурсе за веће тракторе.

Мали пчелари моћи ће убудуће директно са газдинства, без посредника, да пласирају мед у продавнице, као што се то ради и у Европској унији. То је добра вест не само за пчеларе, него и за потрошаче.

У емисији ћете чути и како је Милутину Пантићу производња ароније од хобија постала посао, као и са чим се суочавају пољопривредници који гаје неуобичајене културе.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се