Поетски дух Андрићевих приповедака

Историчар књижевности Светлана Шеатовић говори о томе зашто воли приповетке Иве Андрића, зашто им се често враћа и шта открива у њима. Пре свега су то приче са медитеранским мотивима, приче као што су ''Жена на камену'' и ''Летовање на југу'', у којима се радња одвија у амбијенту основних животних елемената, а то су: камен, вода, односно море, ваздух и сунце. У причама је реч о својеврсном преображају јунака који се у таквом амбијенту затекну. Оно што све те јунаке повезује јесте откриће светлости, тачније једне сасвим посебне филозофије светлости, која им помаже да изврше тај унутрашњи преображај.

Осим прича са медитеранским мотивима, пажњу наше саговорнице привлачи низ приповедака о босанском писару Дражеславу. Поред приче о мору и светлости, у овим приповеткама је оцртан друштвени и историјски контекст у којем постоје јунаци. Ове приповетке у себи садрже елементе антрополошке студије о феномену граничности, постојања на граници између копна и воде, феномену који се одражава и у души јунака.

Наша саговорница каже да се често враћа приповеткама Иве Андрића, да се препушта магији пишчевог приповедања, и да јој поетски дух тих приповедака помаже да нађе својеврсну инспирацију и подстицај за остале животне активности.

Светлана Шеатовић је дипломирала на Филолошком факултету у Београду, на групи за српску књижевност и језик са општом књижевношћу. На истом факултету је докторирала са темом: Природа и функција циклуса у поезији Васка Попе и Ивана В. Лалића. Ради као виши научни сарадник у Институту за књижевност и уметност у Београду. Руководилац је одељења за поетику српске књижевности 20. и 21. века. Објавила је више монографија и велики број научних радова. Однедавно је управитељ Задужбине Десанке Максимовић.



Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се