Кад сам био гарав

Роми су, вековима уназад, инспирација у уметности, пре свега у писаној речи, сликарству и музици. У емисији Свет Рома емитоваћемо одломке из књижевних дела за чије су настајање Роми, и њихов начин живота, били инспирација.

У вечерашњем издању слушаћете одломак дела „Кад сам био гарав" Мирослава Мике Антића. Мика Антић у књизи говори о раном детињству и дружењу с Милетом Петровићем, малим буљооким Циганином, кога су звали Миле Глупави или, како се то на циганском каже, Миле Дилеја. Његов друг Миле Дилеја био је и остао другачији од свих осталих. Убили су га фашисти 1942. године. Сахрањен је негдје ка селу Јабуци, код Панчева, у велику заједничку гробницу безимених жртава.

Понекад тамо одем, запалим свећу и плачем...

Емисију припремили и воде Драгољуб Ацковић и Уна Бериша.

svetroma@rts.rs

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара