Гренел "Такса мора бити потпуно укинута"

Европска унија поздравила је најаву премијера привремених приштинских институција, Аљбина Куртија, да ће Приштина делимично и условно укинути таксу на робу из Србије и Босне и Херцеговине, уз оцену да је то први корак и да очекују више детаља.

Сједињене Америчке Државе не подржавају полумере Аљбина Куртија о делимичном укидању таксе, изјавио је специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел. "Наша позиција је сасвим јасна: такса мора бити потпуно укинута," написао је Гренел на Твитеру.

Курти је јуче најавио укидање таксе на увоз сировина из Србије и Босне и Херцеговине од 15. марта, а потпуно укидање таксе од 1. априла на 90 дана.

Све више земаља пријављује нове случајаве заражених вирусом корона, који се проширио на готово 50 земаља. Први случајеви заразе забележени су у Белорусији и Литванији. Стопа ширења заразе у свету је и даље већа него у Кини. Охрабрује податак да је број новозаражених мањи од броја излечених у последњих 10 дана. Све земље морају бити спремне за случај заразе, јер је епидемија достигла одлучујућу тачку, упозорава Светска здравствена организација.

У Србији за сада нема заражених вирусом корона. Према подацима Министарства здравља, тестиране су 32 особе и сви налази су негативни. Све информације вирусу корона, Министарство здравља објављује на сајту свакодневно у 8 и 18 часова, и на посебној интернет адреси www.цовид19.рс.

У ваздушном нападу у Идлибу погинула су 33 турска војника, а 32 су рањена, због чега је ка граници са Сиријом послато више хиљада војника са тешким наоружањем. Анкара за напад оптужује сиријске владине снаге и поручује да више неће заустављати избеглице из Сирије које покушавају да стигну у Европу. Стотине њих кренуле су ка граници са Грчком и Бугарском.

Високи представник Европске уније Ђузеп Борељ сматра да би напетости у Идлибу могле да ескалирају у велики међународни сукобе. Каже да ће Унија размотрити све потребне мере заштите својих безбедносних интереса.

Амерички Стејт департмент позива на моментално обустављање напада Асадових снага у сиријском Идлибу.

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг је сазвао хитан састанак Савета алијансе како би се размотрила ситуација у Сирији.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи