Свака утакмица - за историју

Женска рагби 13 репрезентација Србије одиграће прву званичну утакмицу у 2020. години 11. априла у Лариси, са селекцијом Грчке. Биће то пријатељска утакмица два национална тима који се тек пробијају на међународној сцени. Нашим девојкама то ће бити тек четврти званични меч у историји, док Гркиње играју- други, првенац је био са Грчком, прошле године. У госте нам долази селектор српских рагбисткиња Жељко Делић, који ће нам причати о раду са девојкама, развоја рагбија 13 у региону, предстојећем турниру Купа Београда у рагбију 9, који је предвиђен за 15. март.

По завршетку Европског првенства у олимпијском рвању у Остији, поред Рима, шампионат Старог континента настављен је такмичењем у неолимпијским дисциплинама. Међу њима су били и наши представници у греплингу без и са кимоном, Јован Секулић до 77  и Марко Петковић у категорији до 92 килограма. Уз њих је био савезни тренер Дејан Тешић, боје наше земље бранио је и судија Дражен Сеничак. Са нама ће овог поподнева бити Петковић, који је- после три тешка меча- освојио бронзану медаљу. Наши момци су, иначе, успешни у овој борилачкој вештини, редовно освајају медаље на првенствима у греплингу, и то пету годину у низу, ниједном се нису вратили без заслужених одличја.

Клуб малог фудбала Коњарник најстарији је футсал клуб основан на овим просторима. Оформили  су га фудбалски ентузијасти из истоименог београдског насеља, давног 20. јануара 1980. године. Највећи успеси клуба догодили су се  2004, када је клуб био вицешампион у Првој футсал лиги, затим када је освојено треће место у лиги 2005, као и трофеј Купа Београда у сезони 2010/2011. Из омладинске школе изашло је неколико момака који су касније направили професионалне фудбалске каријере, попут Луке Стојановића (Чукарички, Аполон, Спортинг) и Вукана Савићевића (Слован Братислава, Црвена звезда). Нажалост, због финансијских проблема, КМФ Коњарник је пре неколико година био приморан да се угаси и престане са радом. Почетак повратка обележио је дечји фудбалски камп. који је инспирисао младе људе из краја да се удруже и поново региструју клуб за такмичења. Време садашње- 40 година од формирања, КМФ Коњарник освојио је Куп Београда у `бразилској` атмосфери, у дуелу са прошлогодишњим победником, Бањицом, после извођења пенала. Радости никад краја за све којима је овај клуб у срцу, као и за његове представнике, који ће данас бити са нама у студију, капитена Николу Вићића и ћлана Управног одбора Угљешу Илића.

`Playade` је музички састав кога су формирале Јулијана Винцан (вокал) и Жељка Милошевић (харфа). Спаја звук древног инструмента са савременом музиком, радећи креативне обраде познатих нумера, али и ауторске песме. На овом потоњем тек треба да раде, сада је и лакше, има их и четири, права појачања су стигла. Назив `Playade`, кроз игру речи, представља мноштво лепих ствари. На српском, Плејаде означава ћерке богова из грчке митологије, које је Зевс претворио у звезде. Стога се тако зове и седам сјајних звезда на небу, које могу да се виде голим оком у току лета. У питању је плавичасто, расејано, звездано јато. Ове девојке заиста заслужују да дотакну звезде. Код њих је све тако фино, уредно, неоптерећујуће, пријају и чулима слуха и души. Ето прилике да се данас уверимо у то, захваљујући Јулијани и Жељки, нашим гошћама у породичном магазину Радио Београда 1.

Од 18 часова, кроз емисију, уз јављања репортера, пратићемо како се одвија дерби утакмица Линг Лонг Супер лиге Србије, између фудбалера Црвене звезде и Војводине. Чућемо и фудбалског тренера Срђана Васиљевића, са утисцима после још једне сезоне проведене у Анголи, као и ново издање рубрике `Од Атине до Токија`. Ту је и разговор са доајеном спорта и новинарства у Чачку, Александром Стефановићем, попларним `профом са Мораве`, који је свој 90.рођендан прославио уз прве примерке монографије која је изашла о њему и његовом раду. Од занимљивости из Србије, бележимо још и финалне борбе Светског првенства у надметању гускова, које се дешава сутра у Мокрину, о томе нам прича председник удружења `Бело перо`, Живица Терзић.

Поред дешавања из света спорта, разуме се, и ове суботе пратимо догађаје из културе, јавног и уметничког живота. Отворене су фебруарске изложбе у Културном центру Београда. Приход од добротворне вечери поезије у `Звездара театру`, академика Матије Бећковића, уручен је фонду `Свети Никола`, за помоћ многодетним породицама, при цркви Светог Александра Невског у Београду. У галерији `Новембар` у главном граду отворена је изложба младе уметнице Емилије Радојчић, која се -поред ликовне уметности- остварује у пољу индустријског дизајна и дизајна намештаја. Центар за културу `Парк` у Аранђеловцу добија ново рухо, о чему нам говори директор Саша Симоновић. Сала српског филма отворена је у `Комбанк дворани`,а у Филмском центру Србије поносни су и због чињенице да је мрежа дигитализованих биоскопа развијена у 17 градова у Србији, наш саговорник је директор Гордан Матић. Уметница Санда Ристовски представља публици нову изложбу Сензилик, у Галерији УЛУС.

Фестивал `Рођендан џеза` одржаће се 14. пут, и то у клубу Академије 28, од 26. до 29. фебруара, о томе нам говори Владимир Рацковић, идејни творац ове манифестације. У понедељак, у Салону код Порте у Вршцу, удружење `Тачка сусретања` приређује промоцију књиге песама за децу академика Душана Теодоровића `Када је дабар срео видру`. Диригенткиња Милица Јелић најављује нам још једно путовање у чудесни свет музике уз Симфонијски оркестар РТС-а, 27. фебруара на Коларцу. Београдски сликар Михајло Миша Кравчев излаже у Матери, у Италији, у месту које је прошлогодишња културна престоница Европе. На позив Министарства културе Египта и Амбасаде Египта у Србији, студенти Института за уметничку игру, одсека Сценска народна игра и музика, учествовају на 7. Интернационалном фестивалу `Aswan International Festival for Folk And Art`, који  се одржава у Асуану, на присутне су- веле наши извори- оставили више него сјајан утисак.

Двадесет први Салон књиге и графике у току је у хали `Кеј` у Пироту. `Дневник емоција`- назив је изложбе Данијеле Јовић у Малој галерији УЛУПУДС-а, у Узун Мирковој 12, док је изложба инсталација Зоране Милићевић актуелна у `Галерији 73` на Бановом брду. У првој сали Музеја у Смедереву отворена је међународна документарна изложба `За мене није постојао другачији избор`. Говоримо и о гостовању програма Народног музеја Зрењанин у Српском културном центру `Коло` у Морахалуму, у Мађарској. РТС клуб и издавачко предузеће `Клио` представили су књигу `Гусларке и свирачице на традиционалним инструментима`, ауторке Иве Ненић. У галерији Конака кнегиње Љубице отворена је изложба `Свети Сава, Светогорац и Хиландарац-савремени уметнички израз`. У Културном центру Зрењанина 26. фебруара биће одржан 14.` Војвођански Brass Фестивал`. 

Витез кулинарства Милијан Стојанић предложиће нам нови рецепт за недељни ручак, а чућемо нешто више и о учешћу чланова Кулинарске Федерације Србије на гастрономској Олимпијади у Штутгарту, на којој су наши полетарци освојили бронзану медаљу у категорији `Ресторан нација`. С обзиром да је ово било први учешће нашег националног тима на овом такмичењу, сада је ту и искуство, има још неколико освојених признања, па ће идући пут- тврди вођа наше делегације Дејан Станковић- без сумње ићи на освајање златних медаља на скупу најбољих кулинара планете.

Пратићемо, током емисије, кретање резултата на утакмицама домаћег фудбалског првенства, али и јачих европских шампионата, као и друге актуелности из света који нас окружује. Дом омладине Београда и Опера и Театар `Мадленијанум` ће, по обичају, наградити наше редовне слушаоце улазницама за лепа културна дешавања. Све то гарнирано музичком понудом која је микс старих добрих шлагера и актуелних хитова са светских топ листа.

 

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара