Читај ми!

Нушић у Смедереву

Смедерево и Ивањица, град и варошица, два су места у Србији која, свако на свој начин, фестивалом „Нушићеви дани“ и манифестацијом „Нушићијада“, негују сећање на Бранислава Нушића и славе његово ненадмашно дело и дух. И док су домишљати Ивањичани, потпуно на трагу нушићевског хумора, везу са легендарним комедиографом пронашли тек у чувеној реплици из „Госпође министарке“ „виђен си за Ивањицу“, Смедеревци имају много јачи адут. Наиме, Бранислав Нушић је као дечак десетак година био њихов суграђанин, јер је, због пропасти очевог посла, његова породица била принуђена да напусти Београд.

Зато, када читате његову „Аутобиографију", за цео онај, можда и најурнебесније смешан, део у којем Нушић описује почетке свог школовања, као мизансцен треба да замислите град Смедерево, на обали Дунава, у сенци деспотове тврђаве. А школе су: основна, четворогодишња, тада звана и знана као „школа код Горње ваге", која постоји и данас и бележи 152 године рада, сада као ОШ „Јован Јовановић Змај", а гимназија је смедеревска, тада „реалчица", у коју је Нушић ишао само две године, до повратка са породицом у родни Београд.

И прича нашег саговорника, историчара Добрице Јовичића, наставника баш у "Змајевој" школи, у доброј мери се ослања на то популарну Нушићеву "Аутобиографију". Али биће и много мање познатих детаља из живота омиљеног српског комедиографа, посебно оних који се односе на године његовог детињства у Смедереву.

Забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи