Бања Лука, Бањалука и остале бање

Ближи се пролеће и време је да се размишља о бањама! Али, коју бању да одаберем? Здравствених проблема немам, па не морам тиме да се водим, него сваке године мењам критеријум за одабир бање. На пример, једне године то је био најлепши бањски парк, па најтоплији термални извор, надморска висина... а ове године биће то најлепша легенда о настанку неке бање. И, тако, док тражим ону која ће ме одвести на бањски одмор из снова, могу да приметим да има и правописно нестабилних бања. Ево, рецимо - Сокобања. На једном локалном туристичком сајту нађем дивну легенду о њеном настанку под називом "Легенда о Сокобањи". Дакле, једна реч. Али, на истој веб-страници, у менијима, одакле се гранају текстови о самом месту и смештају, име Сокобање написано је час као једна, час као две речи, једном с оба велика слова, други пут само с почетним великим словом.

После сам видела и да ону чувену Нушићеву реченицу - "Сокобања, Сокоград, дођеш стар, одеш млад" пишу час овако, час онако. Једни по слуху, други по Правопису. А кад смо већ код бâња, легенди и спојеног и одвојеног писања, нема бољег примера за двојства од Бањалуке или од Бање Луке.

Знам да је, према предању, Бања Лука подигнута у равници неког бана. Стари придев бањ значио је - банов, а лука је био назив за равницу, па би најстарије име града могло да буде Банова Равница. Али, ове године, нећу ни у Сокобању, ни у Бању Луку, него у Врњачку Бању. Има купалиште, ту је и онај сад већ чувени Мост љубави, близу је и Гоч... само још да сазнам какав је правописни статус ове бање, па могу да пакујем кофере.

Глумица: Јадранка Селец.

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи