Деценије и године

Нова 2020. година нам је донела још једну дилему на друштвеним мрежама; цитирам једну објаву: "Да ли је ово почетак нове деценије или ћемо на то сачекати још годину дана? Решење ове енигматске теме је готово непостојеће....јер ништа не почиње нулом, него јединицом, али опет, на пример 1960. годину не бисмо сврстали у педесете, него у шездесете. И још нешто: Краљевски музеј у Гриничу, чији је део и чувена опсерваторија, на питања новинара кажу да „немају званичан став о овоме“, па на ту тему никако да се стави тачка.”

Добро што смо мало протресли знање о датумима. А добро је и што се на друштвеним мрежама човек не осећа усамљено у незнању или запитаности. Довољно је да се објави око петнаестак коментара о неком питању, и дискусија се рашири брзином пожара. Ваљда се зато после каже - горе друштвене мреже због неког питања.

А оно за Гринич не верујем, пошто су у међувремену на сајтовима који се баве науком објављени текстови у којима се тачно објашњава шта су године, а шта деценије неког века и како се рачунају. Једино не знам колики временски период треба да прође па да све то и научимо...

Глумица: Јадранка Селец.

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара