Новости дана

У Албанији је Дан жалости. У серији разорних земљотреса који су погодили ту земљу, погинуло је 29. људи, а више од 650 је повређено. Влада Албаније прогласила је ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране, у областима највише погођеним разорним земљотресима. Спасиоци настављају да претражују рушевине. У Туману је распоређен и спасилачки тим из Србије. Албански премијер Еди Рама је захвалио Србији, Хрватској, Немачкој, Италији и свим званичницима земаља Европе и света који су упутили помоћ Албанији.

Снажан земљотрес, магнитуде 6,1 степен Рихтера, погодио је јутрос грчки регион Атику. Земљотрес је избио у морском подрчују, између острва Китире и Крита. Нема повређених нити материјалне штете. Потрес се осетио на Криту,у Атини и централној Грчкој . У грчком сеизмолошком заводу кажу да је земљотрес имао велику жаришну дубину и најављују накнадне потресе. Наводе и да се потрес не може довести у везу са јучерашњим земљотресима у Албанији и Босни и Херцеговини.

Европски парламент подржао је нови сазив Европске комисије, на челу са председницом Урсулом фон дер Лајен. Комисија ће петогодишњи мандат почети 1. децембра. Урсула фон дер Лајен је поручила да врата Европске уније за Западни Балкан остају отворена. Навела је како нова Европска комисија треба да покаже пријатељима на Западном Балкану да са њима дели исти континент, историју и културу и да ће делити исту судбину.

Премијерка Ана Брнабић састала се са америчким амбасадором Ентонијем Годфријем, поводом предстојеће посете Сједињеним Америчким Државама. Било је речи о сарадњи две земље. Премијерка ће од 2-ог до 6-ог децембра имати низ сусрета са представницима пословне заједнице у Лос Анђелесу, Сан Франциску и Њујорку. Разговараће са представницима инвестиционих фондова ,технолошких компанија, филмске индустрије и продуцентских кућа.

Скупштински Одбор за културу и информисање подржао је предлог Владе да се такса за РТС и Радио-телевизију Војводине повећа са 220 на 255 динара. Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић рекао је да се јавни сервиси делимично финансирају из буџета, а делимично таксом кроз рачун за струју и сматра да 35 динара није велико повећање. Председник Одбора Мирко Крлић рекао је да су средства у буџета за 2020. годину за јавне сервисе смањена, јер је готова зграда РТВ-а, а РТС је близу стабилног финансирања.

Вечерас ће се играти још 8 утакмица петог кола фудбалске Лиге шампиона. У једном од дербија састаће се Барселона - Борусија Дортмунд. Утакмица почиње у 21 час.

Уредник и водитељ_Мирослав Војводић

Уредник вести: ненад Селаковић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи