Новости дана

У два снажна земљотреса који су рано јутрос погодили Албанију погинуло је најмање 14. људи, а 600 их је повређено. Ситуација је најтежа у граду Туману, јер је неколико зграда срушено и страхује се да је много људи остало под рушевинама. Подрхтавање тла осетило се у читавом региону, укључујући и Србију. У преподневним часовима земљотрес јачине 5,4 степени по Рихтеру регистрован је и у Босни и Херцеговини. Епицентар је био у близини Невесиња. Причињена је мања штета на објектима.

Председник Александар Вучић телефоном је јутрос разговарао са албанским премијером Едијем Рамом и понудио помоћ Србије у санирању последица земљотреса. Председник Вучић је упутио писмо саучешћа и председнику Албаније Илиру Мети. „Тешко је предвидети овакве катастрофе и зауставити немилосрдну снагу природе, али ако Србија може на било који начин да помогне, спремни смо да, у оквиру својих могућности, пружимо сваку врсту помоћи у отклањању последица разорног земљотреса," наводи се у писму председника Вучића.

Министар спољних послова Ивица Дачић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, изјавио је да не очекује позитиван помак у дијалогу Београда и Приштине. Он је истакао да су Рамуш Харадинај и Аљбин Курти својим изјавама целом свету показали да је Приштина та која представља проблем. Дачић је додао да, независно од тога ко ће доћи за преговарача, неће бити успеха док се не изврши притисак на Приштину, као ни наставка дијалога без укидања таксе.

У дворишту куће Горана Тодоровића из Доње Ливадице код Велике Плане, који је прошлог петка ухапшен након што је наоружан упао на час у Економско-угоститељску школу, пронађено је још оружја и експлозивних направа. У току је акција антидиверзионе јединице, која ради на уклањању.

Горан Тодоровић је у петак, са пушком и торбом пуном експлозивних направа, упао на час у учионицу средње Економске школе "Вук Караџић" у Великој Плани. Како би спречио пуцњаву, наставник физичког васпитања Славољуб Стојадиновић је ушао у сукоб са нападачем, савладао га и разоружао. Том приликом су испаљена два метка из аутоматске пушке.
У овом инциденту није било повређених.

 

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи