Новости дана

Посланици Скупштине Србије расправљају о амандманима на Предлог буџета за наредну годину. Поднето је више од стотину амандмана. План државне касе предвиђа мањак од 20 милијарди динара, односно 0,3 одсто бруто друштвеног производа. Процена је да ће привредни раст бити 4, а инфлација 2 одсто. Предвиђена су већа издвајања за капиталне инвестције и повећање плата од 8 до 15 процената и пензија од 5,4 одсто. Од идуће године, раст пензија ће се обрачунавати по такозваној швајцарској формули, у складу са растом цена и зарада.

Савет ЕУ одобрио је нови састав Европске комисије са председницом Урсулом фон дер Лајен на челу. Европски парламент ће за два дана дати и коначно зелено светло да нова Комисија почне да ради 1. децембра. Њу ће чинити 25 комесара, уз Жосепа Борела који је именован за шефа дипломатије ЕУ. Велика Британија и поред законских обавеза и договора није именовала свог кандидата за европског комесара.

На локалним изборима у Хонгконгу кандидати опозиционих демократских партија остварили су велику победу и освојили 390 од 452 места у окружним већима. Опозиција је задовољна оствареним резултатима, а премијерка обећава да ће влада поштовати исход избора. Гласање је протекло мирно.

Обележавамо Међународни дан борбе против насиља над женама. Статистика показује да 70 одсто жена током живота доживи неки вид насиља. У Србији је од почетка године убијено 28 жена. Насиље није приватна већ јавна ствар и свакој жртви је потребна подршка, поручено је на скупу "Ниједна више" којим је почела кампања "16 дана активизма".

Радио Београд је пре скоро два месеца напунио 95 година. Овај љубилеј прослављамо низом манифестација, са којима још увек нисмо завршили. Зато ће се вечерас у Скупштини града Београда одиграти драма "У нашега Сташе, мало чујеш Вагнера, мало тамбураше", уз пратњу уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички". Директан пренос ће бити у 20х на таласима нашег програма и на РТС планети.

Уредници емисије: Наташа Ракетић и Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

Продуцент: Светлана Стевановић

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи