Новости дана

У Охриду је завршен дводневни састанак председника Александра Вучића и премијера Северне Македоније и Албаније Зорана Заева и Едија Раме о успостављању зоне такозваног "малог Шенгена". Договорено је, између осталог, да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз личну карту, као и заједничке радне дозволе које ће омогућити људима да раде у све три земље без додатних процедура. На заједничкој конференцији за медије, председник Вучић је рекао да ће увођење дежурстава за фитосанитарне инспекције омогућити брже кретање камиона.

Вучић је рекао да је за Србију ово важна иницијатива и да је изузетно значајно да се у региону направи амбијент нормалности, а не сукоба и мржње.

Македонски премијер Зоран Заев рекао је да се договором о успостављању зоне такозваног "малог Шенгена" остварује један сан, а то је Балкан 21-ог века. Састанку у Охриду присуствовали су и председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.

Све док Аљбин Курти и остали који формирају будућу косовску владу не буду уважавали Српску листу и на прави начин се односили према представницима Српске листе - нема ништа од те владе, рекао је за Радио Београд 1 помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Петковић је, гостујући у емисији "Седмица", рекао да по такозваном косовском уставу, али и свим унутрашњим прописима који обавезују Албанце, без министра који долази из реда посланика који су у скупштини, а представљају српску заједницу, та влада не може да буде формирана.

Иран је свечано обележио почетак градње другог нуклеарног реактора у погону Бушер, око 700 километара јужно од Техерана, јавила је иранска државна телевизија. Први реактор у Бушеру постао је оперативан 2011-те године уз помоћ Русије. Нови ће, такође, бити изграђен уз руску помоћ. Гради се у тренутку појачаних тензија због неуспеха нуклеарног споразума Техерана и светских сила из 2015-те године.

Берба јабука у Србији је завршена, а према проценама стручњака, род је за 10 до 15 одсто мањи него лане. Откупна цена, која на почетку бербе није била обећавајућа, почела је полако да расте. Ипак, већина произвођача сачекаће са продајом јер се нада бољој цени, посебно због тога што је род јабука у Европи значајно подбацио.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи