Магазин на Првом

У данашњој емисији вас водимо на Дунав.

На његовим обалама је своје место нашао велики број тврђава. У једној од њих, Београдској тврђави, у кули Небојша, данас се одржава  Међународна конференција „Круне на рекама". Тим поводом о тврђавама на Дунаву, за наш програм, говориће др Видоје Голубовић.

На Дунав, али чамцем, нас води и Наташа Аћимовић. Слушаћете причу о аласима, врстама риба које живе у овој реци, и о томе како се кува добра, баш добра, рибља чорба.

У Психолошкој радионици „Корак напред" бавимо се пажњом. Пажња је базична психичка функција која нам омогућава селекцију информација, усмереност, тј фокусираност. Стручњаци тврде да без пажње нема опажања, учења, памћења, и нема мишљења. Према истражвањима непрекинута пажња код људи, у просеку, опада. Пре двадесетак година је трајала 12 секунди, да би у наредним годинама било измерено свега 8 секунди фокусираности, у просеку, што је 3 секунде краће од пажње златне рибице. Ове промене, се зато популарно зову „ефекат златрне рибице", а како ће то утицати на нове генерације чућемо од др Петра Војводића, психијатра.

У рубрици „О књигама и писцима" представљамо вам књигу „Кнежеви и краљеви династије Карађорђевић", која је намењена младима, а у којој су представљени српски владари XIX и прве половине XX vека - Обреновићи и Карађорђевићи. Гошћа је ауторка, Ивана Спасовић, историчар Архива САНУ.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се