Доживети стоту

До краја године требало би да буду усвојене измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању, а од 1. јануара пензије ће бити увећане за око пет одсто. О законским новинама, предлогу новог швајцарског модела обрачуна пензија и бољем дијалогу Владе и пензионерских удружења разговараћемо са председником Савеза пензионера Србије проф. др Андрејом Савићем.

У седмици за нама обележен је Међународни дан старијих особа. Представници власти и цивилног сектора истичу да су сиромаштво,  занемаривање и усамљеност најчешћи проблеми који притискају људе трећег доба. А поводом обележавања Међународног дана старијих особа - 1. октобра, у Дому Народне скупштине и ове године је отворена изложба радова ученика основних школа из Србије, који су учествовали на конкурсу „Мост разумевања - међугенерацијска солидарност".

Представићемо једног од оснивача Ликовне колоније на Олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба - сликара-иконописца Момчила Вуксановића из Деспотовца, познатијег као Мома Брада. Поделиће са нама тајне освајања белине платна.

Минуте за културу издвојићемо за други део трилогије др Нелета Карајлића „Солунска 28 - о пријатељству и издаји". Реч је о књизи посвећеној  људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на обали Дунава током немачке окупације Београда у Другом светском рату. То је наставак саге о једној кући, једном граду и два света.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница  - Марина Стојадиновић и Андреја Савић (Фото/А. Трајковић)

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]