Читај ми!

Реприза

Сијаринска бања - некад и сад

Прича са насловом позајмљеним од великог Толстоја: детињство, дечаштво, младост…Осетљиво доба у животу, сложићете се... а, леп наслов, открива и да је у причи реч о мушкарцу. Но, у нашем случају недостаје још једна реч – сећања…јер наш саговорник и гост у емисији Којекуда одавно није ни дете, ни дечак, а ни младић.

Он је данас средовечан човек, електроинжењер, успешан и види се, задовољан оним што му је живот пружио. Такав утисак одаје својим опуштеним и мирним ставом и лаганим ритмом говора. Упознале смо га на лепој тераси јединог хотела у Сијаринској бањи, која једина у Европи, има гејзир висине око 8 метара. Овде је одрастао Андрија Вучковић, и поделио своја сећања на то доба са нама, једног благог и лепог летњег поподнева.

Но, још понешто у уводу захтева ова наша прича - кратки опис драгуља међу брдима, како још зову Сијаринску бању.

Сијаринска Бања се налази на југу Србије, на обалама Големобањске реке и у подножју планине Гољак, на надморској висини од 520м. Овде извире 18 лековитих, од укупно 26 извора...И још и поменути гејзир. Све једна вода до друге, можете их видети И пробати у лаганој шетњи у дужини од око 800 метара. Сви су ту, нанизани, И сви су различитог састава и температуре, по чему је Сијаринска Бања јединствена у свету. Темепратуре ових минералних вода крећу се у задивљућим висинама, од 32 до 78°Ц, стога спадају у једне од најтоплијих вода наше земље.

Сијаринска бања оивичена је невероватним брдима и пропланцима обраслим бујном боровом и храстовом шумом. Ове простране шуме које су пружају на површини од 50 километара квадратних, имају заштитничку улогу, спречавају продирање јаких ветрова или надолазак густе магле. Оне стварају одличне климатске прилике у бањи, и утичу на њен изузетно свеж и здрав ваздух.

И ту је проводио дане свог детињства наш Андрија Вучковић, који и дан данас, иако већ деценијама живи у Новом Саду, свако лето проводи у родној кући уживајући у животу. Тако су и Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић уживале добрих сат времена у разговору који ћете слушати.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара