Резултати конкурса за најбољу кратку причу Добро јутро децо

Победник јубиларног 15. конкурса за кратку причу "Добро јутро децо" је прича "Противу чудовишта". Приче из најужег избора су: "Чупавица и причуљак" - Бошко Протић, Крагујевац; "Maрија на крају света" - Јово Кнежевић, Београд; "Неиспричана прича" - Весна Софреновић, Београд и "Витезови и уснуло лане" - Jeлена Кнежевић, Београд.

У жирију су били: председник др Миливоје Млађеновић са Педагошке академије у Сомбору, Мелиха Правдић, Други програм Радио Београда и Весна Ћоровић Бутрић, одговорни уредник Програма за децу, младе и породицу.

Стигло је преко 400 прича. Најбољу ћемо емитовати у недељу у емисији "Поштована децо". И остале из ужег избора биће емитоване у емисији "Добро јутро децо".

Ових петнаест година конкурса прославићемо и књигом са победничким причама.

У излозима Радио Београда у току је изложба посвећена нашем јубилеју.

Честитке добитиницима, али и свима који су имали поверења у нас и слали нам своје радове.

Хвала вам!

 

Текст победничке приче:

 

                                     "Противу чудовишта", Марина Гава, Бела Црква  

 

Ако си се јутрос пробудио ненаспаван  јер си лоше провео ноћ, а, то ти се дешава због мрака у соби, чудовишта у орману или испод кревета, открићу ти један трик за миран сан.

Најпре, желим да знаш да сам ја искусан ловац на бауке и којекакве лажне Баба-Роге. Као дете, и ја сам се много плашио, а касно сам сазнао да уопште није било потребе за тим. Зато, хоћу и теби да помогнем.

Ко лепо спава, лепо и расте.

Дакле, за овај подвиг су ти потребни:

 - два бела папира,

 - селотејп,

 - неколико фломастера.

На једном папиру испиши следеће:

"Поштовани колега монструме,

Сазнао сам да се Марко (ти упиши своје име) пре недељу дана одселио на ту и ту адресу (измисли непостојећу улицу). А из те куће, у ову, уселила се девојчица коју ја плашим. Дакле, ти треба да одеш, остављам ти мапу до те куће, да се лакше снађеш. А ја остајем у овој кући."

На другом папиру исцртај некакву мапу, измисли и улице и називе продавница - да изгледа као права. Оба та папира залепи у орман.

Чудовишта су страшно глупа. Да се не лажемо – а, ко би се паметан радовао томе да плаши децу? Тако је и то чудовиште које мислиш да је у твојој соби урнебесно глупо. Прочитаће, једва некако, то писмо, и повероваће да је њега заиста написало неко друго чудовиште.

Пошто су то, како рекох, глупа створења, од толико тражења, лутања и шетања са лажном мапом до краја ће и заборавити где је пошао и шта тражи. А онда може да нађе неки пристојан посао - да глуми у филму, на пример.

А, ти на миру одахни, и лепо спавај...

Ујутру, кад се пробудиш, ако нема папира на месту где си их залепио - значи да си успео! То створење је отишло на другу адресу, која и не постоји! Али, ако су папири и даље тамо залепљени... То значи да чудовишта није ни било, него ти се учинило.

У сваком случају, мирни и шашави снови су сад само твоји!

 

                                                                                            Шифра: РОСОПАС

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи