Читај ми!

Манастири Фрушке горе

На простору 50 км дужине и 10 ширине, на сремској планини Фрушка гора, смештено је шеснаест српских православних манастира. Ова јединствена културно-историјска целина је културно добро од изузетног значаја за Републику Србију, а предложена је и за упис на листу светске баштине УНЕСКО-а.

Шире подручје Фрушке горе од давнина је било богато светилиштима, а током 16. и 17. века на овом простору је постојало је 35 манастира. Од времена настанка ови манастири небројено пута су пљачкани, рушени и напуштани, а најозбиљније су страдали током Другог светског рата. Неколико манастира је тешко оштећено и током НАТО бомбардовања 1999.

Најпознатије и највредније фрушкогорске манастире, подизала је деспотска породица Бранковић, настављајући култ старе и славне Немањићке државе.

На Фрушкој Гори је данас сачувано 16 манастира. Велики број манастира и молитвених места је разлог да ово место многи зову Светом Фрушком гором.

О Фрушкогорским манастирима прича нам Срђан Ерцеган, водич у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима. Причу забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Насловна страна: манастир Кувеждин. 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи