Код два бела голуба

Енглеска списатељица Сисли Изабел Феарфилд је писала под псеудонимом Ребека Вест. Први пут је боравила у Југославији у пролеће 1936. године. „Била је то љубав на први поглед, али тако дубока да је други поглед постао неизбежан. Други сусрет се десио већ следеће 1937. године. Али, пре тога другог боравка прочитала сам о Балкану све књиге до којих сам могла доћи.“ Трећи, и последњи пут Ребека Вест је боравила у Југославији у лето 1938. године. Тада је у писму мужу Хенрију написала: „Чини ми се да сам открила зашто крај књиге није добар и верујем да ћу код куће моћи да је завршим како ваља."

Књига „Црно јагње и сиви соко" први пут је објављена у Њујорку 1941. године, а неколико месеци доцније, тачније у октобру 1941. прештампана у Британији. Од тада је то дело доживело многа издања укључујући и најновије 1987. године у Лондону. Код нас се први пут појавило 1989.године, у преводу Николе Кољевића, али не у целости.

До последњег тренутка књига "Црно јагње и сиви соко" звала се "Нестало с Балканом". Ребека Вест је сматрала да ће то бити "ужасна, компликована књига, која никога неће интересовати". Па ипак, настало је дело које је задивило свет. И данас, аналитичари, који желе да разумеју прилике на Балкану, посежу за том књигом која је у целости код нас објављена 2004. године.

Радио Београд 1, 20.00

Насловна страна: Ребека Вест

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи