Читај ми!

Светски путник Милорад Рајчевић, први део

„Пут око света“ – опклада од 10.000 динара” - тако је гласио наслов на првој страни београдског дневног листа „Мали журнал“, у четвртак, 11. марта 1910. године. Испод наслова - слика будућег светског путника и поднаслов: “Редакција Малог журнала плаћа 10.000 динара Милораду Рајчевићу, који ће за две године проћи један део Европе, Азије, Африке, Јужну и Северну Америку.”

"Мали журнал" је излазио у Београду као информативни дневни лист од 1894. до 1915. године и потом још 1920. Власник и одговорни уредник био је Јован Живковић, а лист су уређивала браћа Петар и Божа Савић. Временом, лист се развијао и тематски ширио. Имао је добру дописничку мрежу, пратио је културни живот и политичке догађаје, и био веома читан. Орјентација му је била опозициона, најпре радикалска, потом демократска.

Браћа Савић, иначе оснивачи "Малог журнала", први су у Краљевини Србији набавили ротациону машину 1904. године, бавили су се филмом, а имали су и свој биоскоп заједно са трећим братом Светоликом. Очигледно увек ради да пробају нешто ново, Савићи су проценили да би погодба са Рајчевићем, коју су многи описивали и као опкладу попут оне из романа Жила Верна „Пут око света за 80 дана", требало да привуче још већи број читалаца и подигне тираж листу, али и да промовише српску културу и новинарство у свету, јер је вест о будућем путешествију врло брзо прешла границе Србије.

Ко су били Савићи, то се у Краљевини Србији знало. Али ко је био Милорад Рајчевић, и откуд да баш он буде изабрани светски путник? Рајчевић се сам понудио, тако што је једног дана закуцао на врата редакције "Малог журнала" и представио се као брат једног Обреновчанина који се лажно представљао као престолонаследник и тиме изазвао скандал који су пратиле и стране новине. Бистар младић, живахног духа и углађених манира допао се браћи Савић, те је склопљен договор да ће током наредне две године Рајчевић имати да обиће Европу, Азију, Америку и Африку, с најскромнијим средствима, по утврђеној маршрути која прати годишња доба, и да ће из сваког места редакцији "Малог журнала" слати допис са сликама и потврду месне власти као доказ да је заиста био у сваком месту које наводи. За узврат добијаће месечни хонорар од 150 динара, а додатни извор прихода оствариваће продајом дописних карата са својим ликом.

„Одређивање дана одмора и дужину њихових трајања одређиваће сам Рајчевић по свом нахођењу." Прецизирано је и како ће изгледати, па „одело путника треба да имитира униформу српског пешака с ранцем на леђима, у коме, поред најнужнијих лекова, аспирина, кинина, јода, козјег лоја и сличних, мора увек да има по два пара чистих обојака. Хоће ли се што више носити, оставља се његовој увиђајности. На путу путник има права да се користи свим постојећим подвозним средствима."

У "Гостима из прошлости" - светски путник Милорад Рајчевић (1. део: од Београда до Јапана).

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара