Параћински стаклодувач - тајне заната

Стакло је веома важан материјал трајно укључен у свакодневни живот, културу и технологију. Његова производња је веома стара и датира од око 3000 година пре нове ере. Први примерци стакла пронађени су у египатским гробницама, те се сматра да су Египћани почели производњу стакла.

Настанком Венеције почиње развој стакларства на острву Мурано крајем седмог века (697. године). Тако се већ крајем 13. века праве прве наочари, а почетком 14. века и огледала.
Тајна венецијанског стакларства чувана је све до 16. века. Тада почиње развој стакларства и у другим земљама Европе као што су: Француска, Енглеска, Италија, Холандија, Белгија, Немачка и др.

Данас, целокупна прехрамбена индустрија, као индустрија алкохолних и безалкохолних пића  своје производе пуни у стаклену амбалажу. Исти је случај и са медицинском, козметичком и хемијском индустријом.

Укратко, стакло је идеалан материјал за паковање. Сачињено је од распрострањених, природних материјала. Економски је исплативо и еколошки поуздано. Песак је основни елемент, сода омогућава топљење и флуидност, а кречњак стаклу даје постојаност. Ломљено, рециклирано стакло се користи због заштите животне средине и уштеде енергије.

Стаклo се обликује док је у течном стању. Та флексибилност омогућава  да остваре неке од заиста јединствених идеја у дизајну,  било да је у питању најмодернија иновација или стандардизован облик.

Производња стакла је изузетно сложен и прецизан технолошки процес. Сирови материјали се утоварују у пећ, у којој температуре досежу и до две хиљаде степени целзијуса , где се сировине топе. Топљено стакло се раздваја у „капи" које се спуштају у калупове.

Дување стакла један је од најстаријих и најпознатијих процеса. Човек или машина удувава ваздух у стаклену масу, цевчицом, стварају се шупљине, праве се сијалице, балони, ручно се  прави посуђе  или чаше.

Екипа емисије Којекуда у Параћину се сусрела са пензионисаним дувачем стакла, Миодрагом Глигоријевићем, који је у старој фабрици стакла провео читав радни век, и како каже, оставио за собом неколико композиција возова које би се могле препунити предметима од стакла, који су његових руку дело.

Причу забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво