Звук вреди хиљаду слика

Најстарији електронски медиј на Балкану, Радио Београд, 1. октобра прославља 90-ту годину постојања. Велики јубилеј биће обележен турнејама, програмима који ће публици приближити најзначајниије тренутке из историје радија, као и програмским иновацијама попут новог Ноћног програма, како би и у десетој деценији постојања Радио Београд остао медиј коме се верује и који се радо слуша.

Прослава 90-годишњице рада обележава се под слоганом "Звук вреди хиљаду слика". Серија специјалних емисија, сусрета са слушаоцима и јавних догађаја трајаће до 1. октобра 2014. године, када се навршава тачно 90 година постојања Радио Београда.

Историја вредна обележавања . . .

Радио Београд први пут се огласио из радио-телеграфске станице у Раковици 1. октобра 1924. године. Првих месеци, сваког уторка, четвртка и суботе од 18.45 до 19.45. преношени су концерти, читане вести, сервисне информације, рекламе, водостање и берзански извештаји. Вести су припремали новинари "Политике" и "Дневних новости", а музички део програма дирекција Београдске опере.

Радио Београд је међу најстаријим електронским медијима у Европи. Радио Париз почео је са радом само шест месеци раније, а истог дана када и Радио Београд први пут се огласио и Радио Беч. У периоду од 1924. до 1929. радијски посленици постепено су овладавали техникама преноса и креирања програма, тако да је 1929. почео редован програм, укључујући преносе концерата, радио-драме и преносе фудбалских утакмица.

Током окупације технику Радио Београда користила је немачка станица Zender Belgrad, а ратне године учиниле су светским хитом мало познату песму "Лили Марлен", која је сваког дана емитована из овог немачког радија. Одмах по ослобођењу Радио Београд наставља рад, а педесетих година почињу да се емитују неке од најпознатијих емисија - "Новости дана" и "Весело вече". Други програм почео је са емитовањем 1958. године, 1965. године Трећи програм, а 1969. године Београд 202. Као најстарији део РТС, која под тим именом постоји од 1991. године, Радио Београд данас ради у оквиру Јавног сервиса Србије (од 2006. године).

. . . И будућност вредна труда

Програм Радио Београда данас је могуће пратити на различитим технолошким платформама, а путем интернета омогућено је и одложено слушање емисија. Дневно се реализује 72 сата програма, а Радио Београд успео је и у временима беспарице да сачува музичку и драмску продукцију, образовни и програм за децу, као и јединствене садржаје из домена културе и науке, и понуди класичну музику највишег квалитета. Од правовремених информација на Радио Београду 1 до живих свирки и топ-листа на Београду 202, Радио Београд улази у 90. годину постојања једнако спреман да одговори на нове изазове времена и одигра важну улогу коју има у друштву, као и да се прилагоди новим трендовима и укусу млађих генерација. Радио-програм ће добити нову снагу преласком на дигитално емитовање, а у наредном периоду ће и изузетно богата архива Радио Београда постати доступна јавности у дигиталном формату.

Признање за "Српски на српском"

Једна од најмлађих емисија Радио Београда 1, "Српски на српском", посвећена решавању најчешћих језичких недоумица на лако разумљив и забаван начин, врло брзо је постала једна од најслушанијих на програму Радио Београда, иако траје само пет минута. У емисији се обрађују језичке грешке које можемо чути у свакодневном животу, у штампи, електронским медијима, у свакодневном говору, укључујући и разне "модерне" изразе. Признање за ову емисију стигло је и са Филолошког Факултета, чији студенти учествују у припреми емисије, што се бодује као наставна активност. Нови циклус емисија почиње 1. октобра, радним данима у 04.55, 10.55 и 18.55 часова. Аутор је Мирјана Блажић Микић.

У понедељак, 30. септембра, у магазину Таласање, који води Мирјана Никић, гости су предавачи и студенти Филолошког Факултета у Београду, који ће током октобра припремати емисије "Српски на српском", као и Мирјана Блажић-Микић, уредница емисије. У наставку Таласања, слушаоци ће моћи детаљније да се информишу о новом ноћном програму и упознају са водитељима који ће им од овог октобра правити друштво иза поноћи.