У Бечеју, у замку "Фантаст"

Мало је људи који машту могу да претворе у стварност. Један од тих ретких, био је Богдан Дунђерски, припадник најбогатије породице у Војводини с краја XIX в. и почетка XX в. На свом имању, које се простирало на преко 2600 јутара земље, саградио је, у сред равнице, дворац из маште – Фантаст, који је у то време, осликавао сву његову моћ и богатство.

Прича каже да је дворац подигао "из ината" да свима који тврде да је пропао покаже да није. И тако је направо дворац из своје маште који је и данас јединствен у читавом региону и који својом архитектуром није сличан ничему што се може видети на овим просторима.

Велелепно бело здање са торњем и четири куле, са којих се поглед простире километрима унаоколо по непрегледној војвођанској равници, остало је да сведочи о Богдану Дунђерском, човеку чија је породица саградила и друге дворце на овим просторима, али никада тако изузетне и необичне. Власник Фантаста по својој жељи је и сахрањен овде, у капели поред дворца, на месту из својих снова.

Необична судбина боема и велепоседника Богдана Дунђерског, и данас живи у причи кустоса Маје Деканић, која свакодневно води туристе у разгледање овог здања, реновираног у луксузни хотел, који посећују бројни домаћи и страни туристи. У овој причи водиће и вас кроз старе салоне, собе и ходнике Фантаста, заједно са Елизабетом Арсеновић и Мирјаном Никић.

Радио Београд 1, 08.05

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи