Таласање - Шетња

31. октобар је светски дан штедње, светски дан Црног мора, велики православни хришћански празник и слава многих породица, Свети Лука, али и Ноћ вештица, стари келтски празник, али и врло модерна, махом америчка, традиција чија популарност расте широм света, па и у земљама Источне Европе, у нашем региону и земљи.

Готово сви клубови у Београду имају програм посебно припремљен за вечерашњу ноћ, а сигурно ће тако бити и у осталим већим центрима. Шта је то толико привлачно код празника Ноћи вештица - прилика да се костимирамо, да за једну ноћ будемо оно што нисмо, да се поиграмо са оним чега се обично бојимо и тако одбранимо од страхова (вештице, вукодлаци, џелати, бабароге и остало чиме су нас плашили...) или - како неки мисле, посртање под утицајима Запада и тамошње традиције или чак политике која глобално не жели да престане да шири свој утицај. Гошца у студију биће др Весна Марјановић, етнолог.

У "Шетњи" ћемо вас повести и на синоћ отворену изложбу "Климт у Београду" у галерији "Прогрес" у Кнез - Михаиловој улици, која ће публици у нашој престоници представити висококвалитетне репродукције шеснаест платана чувеног аустријског сликара, а поводом 150 година од његовог рођења.

А затим идемо у поткопаонички крај, у околину Брзећа, где је наш дописник Зоран Жеравчић забележио разговор са једним од последњих овчара, седамдесетдвогодишњим Томом Добродолцем.

Уредник и водитељ Елизабета Арсеновић.

Радио Београд 1, 10.05

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи