Код два бела голуба

Ове године навшило се 185 година од оснивања Матице српске, најстарије културне установе у нас. У кући Јована Деметровића у Пешти 16. фебруара 1826. године, уз Јована Хаџића, своје потписе ставило је још шесторица пештанских трговаца: Миловук, Деметровић, Станковић, Рајић, Розмировић и Бозитовац.

Јосиф Миловук је друштво видео као трговачко-књижарско и издавачко предузеће, док га је Хаџић "планирао као књижевну и културну организацију са далекосежним и несебичнијим духовним циљевима и задацима". Тиме је он искористио Миловукову идеју и прилагодио својим погледима. И добро је урадио, постигавши тиме непролазну заслугу за настанак и опстанак тог српског "народног заведенија, узора и другим будућим матицама међу словенским народима".

Колике су заслуге Јована Хаџића у нашој историји, покушаћемо да одговоримо у вечерашњој емисији.

Радио Београд 1, 20.00

Слика са насловне стране: Јован Хаџић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Код два бела голуба Код два бела голуба

Аутор:
Тамара Крстић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]