Читај ми!

Век хармонике – Интерпретације Владимира Благојевића

Репродукујемо снимке са концерата које је овај хармоникаш одржао у периоду од 2014. до 2018. године у Србији. Чућете композиције: Места Штефана Вирта, Концерт у де-молу Алесандра Марчела, Чежња и Арлекинада Владимира Трмчића и Параферналије Иване Стефановић.

Владимир Благојевић је већ двадесет пет година активан на концертном подијуму, а као солиста и камерни музичар наступао је у најпознатијим дворанама Европе. Први је уметник на хармоници коме је припала част да одржи реситал на фестивалу у Луцерну 2003. године. Члан је неколико еминентних ансамбала камерне музике, као што су Модерн из Франкфурта или Паул Кле из Берна, а од 2004. године је стални члан ансамбла Пре-Арт Солисти из Цириха. Године 2012. Благојевић је био један од оснивача колектива Студио 6 - ансамбла који чине истакнути уметници из целе Србије, а чија се делатност фокусира на извођење савремене уметничке музике.

Владимир Благојевић посебно је заинтересован за рад са композиторима на креирању нових дела за хармонику или хармонику у ансамблу, а до сада је премијерно извео преко седамдесет нових композиција. На тај начин залаже се за развој овог инструмента и за његово интегрисање у оркестарску и камерну музику, што потврђује и награда Фондације „All-Fellows" из Базела за изузетно солистичко уметничко деловање и развој савремене музике. Међутим, Благојевић посебан акценат ставља на интерпретације савремне музике домаћих аутора, а његова отвореност и изражен виртуозитет инспирисали су бројне композиторе да претходних неколико година истражују изражајне могућности хармонике. Управо то континуирано интересовање за дела наших аутора био је један од разлога да му Удружење композитора Србије додели награду „Александар Павловић", за промоцију домаћег стваралаштва за 2019. годину.

Овај наш истакнути уметник посвећен је и педагошком раду. Тренутно ради као ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, а његови студенти остварују значајне успехе на домаћим и међународним такмичењима.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара