Читај ми!

Грамофонија

Репродуковаћемо снимке прелида опус 28 Фредерика Шопена у извођењу пијанисткиње Халине Черни-Стефанске. Емитујемо записе са винила који је објавила компанија Муза – Пољске плоче 1960. године.

Плоча којој је посвећена вечерашња емисија објављена је најпре као део едиције Шопенових сабраних дела у извођењу пољских уметника. Ова колекција је садржала више десетина издања којима је суиздавач била фондација „Фредерик Шопен", а које обједињује исти дизајн омота чији је аутор Станислав Жаковски. Плоче су посвећене одређеном жанру Шопеновог стваралаштва, те су тако објављени сви његови валцери, баладе и баркароле, мазурке, као и прелиди које ћемо вечерас слушати. Снимци су начињени у сали филхармоније у Варшави 1959. године, а сниматељ је био Јануш Урбански, који је уједно и уредник едиције. Черни-Стефанска је у овој колекцији заступљена са више издања, те је поред прелида, снимила и све полонезе са Јаном Екиером, као и Клавирски концерт у е-молу, који је чак два пута објављен, најпре са диригентом Богданом Водичком, а затим и са Витолдом Ровицким.

Ово издање је изузетно и због тога што је иницијално објављено као део едиције, али је касније имало више самосталних реиздања намењених, поред пољског, немачком, аустралијском и канадском тржишту. Очекивано, омоти плоча на овим издањима се углавном разликују од оригинала који је везан за колекцију, а снимци су поред винила присутни и на другим носачима, попут касета и компакт-дискова, будући да је компанија Муза већи део ове едиције поново објавила 1995. године на оптичким носачима.

Аутор Милан Милојковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи