Музеј звука – Служба „Повечерја”

У вечерашњој емисији представљамо композиције инспирисане службом „Повечерја” објављене на албуму под називом „Fading” ансамбла Ђезуалдо Сикс.

Од четвртог века служба Повечерја је била последња молитвена служба, која се у свим хришћанским традицијама одвијала након Вечерње службе и пре одласка на спавање. Њом се означавао завршетак дана, а симболички је представљала како исказ захвалности за почетак ноћи и мир наког дневног рада, тако и подсећање на Христов силазак у Хад. Стога музика која се изводи током ове службе, посебно у западним црквама, поседује изразито контемплативни карактер, којим се наглашава духовни мир. Након њеног завршетка, у самостанима посебно започиње време „велике тишине" односно устручавање од било каквог разговора или прављења буке све до „трећег часа", односно почетка новог литургијског циклуса, три сата након сванућа.

На овом албуму, чланови ансамбла Ђезуалдо Сикс одабрали су композиције које дочаравају тај прелазак из светлости дана у мрак ноћи, а поред композиција ренесансних аутора, укључили су и дела савремених европских аутора.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара