Читај ми!

Научни скупови

Сандра Шћепановић: Емпедоклово целовито знање и однос према животу и смрти

У емисији Научни скупови, петком можете пратити снимке излагања са међународне научне конференције „Знање и слобода” која је, у организацији Института за студије културе и хришћанства, одржана 12. и 13. октобра у Дому омладине у Београду. У првој емисији овог циклуса можете слушати излагање Сандре Шћепановић „Емпедоклово целовито знање и однос према животу и смрти”.

Интердисциплинарним научним скупом „Знање и слобода" Институт за студије културе и хришћанства из Београда обележио је десет година свог постојања. Учесници конференције су из различитих перспектива (филозофске, теолошке, економске и тако даље) размотрили однос човекове слободе и (са)знања, као и друга питања која су у непосредној вези са централном темом конференције.

У свом излагању Сандра Шћепановић, систематише фрагменте предсократског филозофа Емпедокла, расуте по различитим делима античке књижевости, а посебно његове савете ученику Паусанији, те покушава да одгoвори на питање какав је значај Емпедоклове концепције целовитог знања за човеков однос према животу и смрти. Ауторка запажа да Емпедокле указује на могућност превазилажења људских сазнајних ограничења и стицање боголиког увида у свет; наиме, својим умом, а такође и својим телесним склопом, човек може досегнути божански и тиме највиши степен слободе - ослобођеност страха од смрти.

Следећег петка, 9. децембра наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.
Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара